Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

PROGRAM VOLUNTOURISM DAN OPS KHAS PELANCONGAN BAGI MEMPERKASA KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PELANCONG DI SEMPORNA, SABAH

5 Mac 2024 – Semporna merupakan pilihan pelancong domestik dan antarabangsa terutamanya dari negara China dan Korea kerana keindahan pulau dan khazanahnya. Bagi memperkasakan industri pelancongan di Semporna dari segi keselamatan dan kebersihan, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) bersama dengan Pejabat Daerah Semporna, Majlis Daerah Semporna, Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar (KePKAS), Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna, Eastern Sabah Security Command (ESSCOM), Pejabat Kesihatan Daerah Semporna, Kolej Komuniti Semporna, agensi kerajaan lain, penggiat industri dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) telah mengadakan kolaborasi dan libat urus bersama bagi membolehkan rakyat menerima manfaat dari pelaksanaan dasar yang lebih terancang dan bersasar.

YB Tuan Khairul Firdaus bin Akbar Khan, Timbalan Menteri MOTAC telah turun padang untuk memantau program-program yang diadakan sepanjang 2 hingga 3 Mac 2024. Antaranya adalah Program Voluntourism: Bersih dan Selamat Semporna Kalasahan Ku yang diadakan pada 2 Mac 2023 bertempat di Dewan Arena Belia melibatkan lebih kurang 150 para sukarelawan yang terdiri daripada pelajar IPTA, badan bukan kerajaan, komuniti setempat dan pelancong domestik serta antarabangsa bagi menjalankan aktiviti kebersihan dan keceriaan di sekitar kawasan Jeti Pelancongan Semporna. Program ini telah memberi impak positif dalam meningkatkan kemahiran insaniah diri, memupuk kemahiran komunikasi silang budaya, mengeratkan hubungan kerjasama dengan masyarakat dan membina kemahiran kerja berpasukan para sukarelawan.

Dalam masa yang sama YB Timbalan Menteri turut menyampaikan Sijil Pendaftaran Homestay di bawah Program Pengalaman Homestay Malaysia kepada Homestay Ar Raudah yang merupakan kluster homestay pertama di Semporna. Selain itu juga, YB Timbalan Menteri MOTAC juga berkesempatan untuk meninjau kebersihan dan keselamatan di sekitar Pulau Mabul dan Pulau Padanan serta menyaksikan penyerahan Sijil Penggredan Empat (4) Bintang kepada Borneo Divers Mabul Resort.

Dalam pada itu, YB Timbalan Menteri MOTAC juga telah merakamkan penghargaan kepada pihak ESSCOM yang giat memastikan keselamatan pengunjung dan pelancong ke kawasan keselamatan khas pantai timur Sabah yang telah meningkatkan kembali keyakinan pelancong ke kawasan tersebut. Tambahan, MOTAC bersama IPD Semporna telah mempergiatkan penguatkuasaan terhadap pematuhan Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482] dan Akta Pelesenan Kenderaan Pelancongan 1999 [Akta 594] bagi menjamin keselamatan pelancong. Operasi Khas Pelancongan kolaborasi bersama ini di KM15 Jalan Semporna - Tawau melibatkan kekuatan seramai 21 orang.

Operasi Khas yang diadakan pada 3 Mac 2024 bermula 9:00 pagi sehingga 11:30 pagi menyasarkan individu/ syarikat yang menyalahgunakan kenderaan selain kenderaan persiaran untuk membawa pelancong dan tidak menggunakan khidmat pemandu pelancong serta kesalahan lain di bawah Akta 482 dan Akta 594. Jika didapati bersalah, boleh dikenakan denda maksimum lima puluh ribu ringgit atau penjara maksimum lima (5) tahun atau kedua-duanya. Hasil Operasi Khas Pelancongan adalah seperti berikut:

ukk 1

MOTAC mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan Program Voluntourism dan Operasi Khas Pelancongan ini. MOTAC memohon agar semua pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong berlesen MOTAC serta pengusaha Premis Penginapan Pelancongan berdaftar MOTAC memberikan perkhidmatan dan hospitaliti yang terbaik dengan harga yang munasabah kepada para pelancong. Diharap tindakan berterusan seperti ini akan dapat meningkatkan ekosistem pelancongan yang mampan bagi menyambut Tahun Melawat Malaysia 2026.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :