F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi (PEMERKASA) Rancakkan Industri Pelancongan

Saya bagi pihak Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) ingin merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Kerajaan di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang telah mengumumkan Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) dalam usaha merancakkan kembali ekonomi negara pada tahun ini.

PEMERKASA menumpukan 20 inisiatif strategik bagi melonjakkan pertumbuhan ekonomi, menyokong perniagaan dan meneruskan bantuan bersasar kepada rakyat dan sektor yang masih terkesan.

MOTAC yakin kesungguhan Kerajaan dalam memastikan Fokus Kedua: Memacu Pemulihan Ekonomi, menerusi Inisiatif Kelapan: Merangsang Semula Sektor Pelancongan dan Peruncitan, khasnya kelangsungan industri pelancongan menjadi suntikan semangat kepada semua yang terlibat dalam rantaian sektor pelancongan, seni dan budaya di negara ini.

Antara tumpuan langsung PEMERKASA bagi sektor pelancongan adalah :-

 1. Industri pelancongan merupakan antara sektor yang terjejas teruk akibat penularan wabak COVID-19. Bagi mengurangkan beban dan menyokong pemulihan sektor ini, Kerajaan akan:

  • Melanjutkan pengecualian cukai pelancongan dan cukai perkhidmatan ke atas penginapan yang disediakan oleh pengendali hotel sehingga 31 Disember 2021;

  • Melanjutkan galakkan cukai kepada syarikat pengendali pelancongan sehingga tahun taksiran 2022;

  • Membenarkan penangguhan pembayaran ansuran cukai pendapatan bulanan mulai 1 April hingga 31 Disember 2021 diberikan kepada syarikat industri pelancongan dan industri terpilih seperti panggung wayang dan spa;

  • Memberi pengecualian duti hiburan ke atas bayaran kemasukan ke tempat hiburan seperti taman tema, persembahan pentas, acara sukan dan pertandingan serta tayangan filem pawagam di semua Wilayah Persekutuan;

  • Memperluas skop pelepasan khas cukai pendapatan individu sehingga 1,000 ringgit untuk meliputi perbelanjaan pembelian pakej pelancongan melalui ejen pelancongan yang berdaftar dengan MOTAC; dan

  • Memberi pengecualian levi HRDF bagi syarikat sektor pelancongan dan peruncitan yang terjejas untuk tempoh sehingga Jun 2021.

 2. Selain itu, Kerajaan bersetuju untuk menyalurkan Geran Bantuan Khas secara one-off sebanyak 3,000 ringgit kepada lebih 5,000 agensi pelancongan yang berdaftar dengan MOTAC.

 3. Kerajaan juga bersetuju untuk menyediakan bantuan tunai secara one-off sebanyak 600 ringgit kepada pengusaha homestay yang berdaftar dengan MOTAC. Bantuan ini dijangkakan dapat memanfaatkan lebih 4,000 tuan rumah atau pengusaha Program Pengalaman Homestay.

 4. Untuk membantu aliran tunai dan mengurangkan kos perniagaan pengendali hotel, taman tema, pusat konvensyen, pusat membeli belah, pejabat syarikat penerbangan tempatan dan agensi pengembaraan dan pelancongan, pemberian diskaun khas bil elektrik sebanyak 10 peratus akan dilanjutkan selama 3 bulan lagi sehingga 30 Jun 2021. Dengan pemanjangan tempoh diskaun ini, Kerajaan akan menanggung jumlah kos sebanyak 135 juta ringgit.

 5. Peruntukan 700 juta ringgit bagi melanjutkan Program Subsidi Upah 3.0 selama tiga bulan lagi secara lebih bersasar. Ini terutamanya kepada sektor pelancongan, perdagangan borong dan runcit, serta perniagaan lain yang ditutup semasa PKP seperti pusat sukan gimnasium dan spa. Inisiatif ini dijangka akan membantu 400 ribu pekerja dan 37 ribu majikan.

Dalam pada itu, saya juga menyokong kenyataan YAB Perdana Menteri bahawa sedikit masa lagi apabila sudah ramai antara kita telah mengambil vaksin, Kerajaan sedia untuk membenarkan pergerakan rentas negeri secara berperingkat, malah mewujudkan special green lane bagi perjalanan rentas sempadan yang melibatkan pengangkutan udara.

Walaupun kita sedang berdepan dengan penularan wabak COVID-19 yang turut memberi impak kepada seluruh dunia, Kerajaan sentiasa prihatin dalam memastikan semua pihak yang berada dalam rantaian ekonomi berkaitan dengan sektor pelancongan seperti penginapan, pengangkutan, makanan dan minuman, agensi pelancongan, aset- aset warisan seni dan budaya serta pengurusan acara di negara ini, diberi perhatian.

Dato' Sri Hajah Nancy Shukri
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
18 Mac 2021

PUTRAJAYA


Dikeluarkan oleh:
PEJABAT MENTERI

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Last updated :