Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Permohonan Bantuan Kewangan Tahun 2022 Kepada Syarikat Pengendalian Pelancongan (TOBTAB), Syarikat Malaysia Mysecond Home (MM2H), Pemandu Pelancong, Pengusaha Spa Dan Pusat Urutan Kaki (PUK) Serta Pengusaha Homestay

28 Februari 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) sentiasa berusaha untuk meringankan beban yang dihadapi oleh penggiat industri pelancongan negara susulan impak pandemik COVID-19. MOTAC menyasarkan tahun 2022 merupakan masa untuk industri bangkit semula daripada kegawatan perniagaan yang dialami sejak 2 tahun lepas. Berikut dengan itu, menerusi Ucapan Bajet 2022, Kerajaan telah mengumumkan berkenaan pemberian Bantuan Khas kepada lebih 20 ribu pengusaha pelancongan yang berdaftar di bawah MOTAC dengan peruntukan sebanyak RM85 juta ringgit.

Pada tahun 2021, Kerajaan melalui MOTAC telah menyalurkan bantuan kewangan berjumlah RM61 juta yang dapat memanfaatkan seramai 29,286 penggiat industri pelancongan. Bantuan Kewangan Tahun 2022 ini adalah usaha berterusan Kerajaan bagi membantu sektor pelancongan yang merupakan antara segmen yang sangat terjejas dalam tempoh pandemik COVID-19 ini. Diharap inisiatif ini dapat membantu industri pelancongan negara untuk terus berdaya saing seterusnya dapat membantu memulihkan semula sektor pelancongan Negara. MOTAC juga telah menambahbaik kriteria pemohon agar lebih ramai pengusaha pelancongan dapat mendapat manfaat daripada bantuan ini.

Bayaran sebanyak RM9,000.00 akan diberikan kepada Syarikat TOBTAB dan MM2H. Manakala Spa dan PUK akan menerima sebanyak RM3,000.00. Bagi Pemandu Pelancong, mereka akan menerima sebanyak RM1,500.00 dan pengusaha Inapdesa (homestay) sebanyak RM1,800.00. Bayaran-bayaran ini akan dilaksanakan sebanyak 2 kali mulai bulan Mac dan Mei 2022.

Sehubungan itu, MOTAC menyeru semua pemandu pelancong, Syarikat TOBTAB, MM2H, Pengusaha Spa dan PUK serta pengusaha homestay yang layak mengambil peluang ini untuk mengemukakan permohonan kepada pihak MOTAC melalui permohonan atas talian. Maklumat lanjut mengenai Bantuan Kewangan Tahun 2022 ini termasuklah pautan permohonan, boleh dilayari di laman sesawang rasmi MOTAC di www.motac.gov.my.

Tarikh permohonan Syarikat TOBTAB, MM2H dan Pengusaha Spa dan PUK telah ditetapkan pada 1 hingga 15 Mac 2022. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan kepada Pejabat MOTAC Negeri yang berdekatan.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :