Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Pencalonan Bersama Kebaya Ke UNESCO Bawah Kategori Representative List Of The Intangible Cultural Heritage Of Humanity Bagi Tahun 2023

23 November 2022 - Malaysia melalui Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya sedang menerajui inisiatif untuk mengangkat Kebaya sebagai pencalonan bersama ke UNESCO di bawah kategori Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity bagi tahun 2023. Warisan kebudayaan yang dikongsi oleh negara-negara serantau akan dicalonkan secara bersama negara Brunei, Singapura dan Thailand.

Kebaya merupakan pakaian yang melambangkan warisan budaya dan identiti orang Melayu, Peranakan Cina, Chitty dan masyarakat lain di Malaysia serta negara-negara lain di Asia Tenggara. Kebaya menepati definisi elemen warisan kebudayaan tidak ketara kerana ia melibatkan kemahiran tenunan tradisional seperti sulaman dan teknik jahitan untuk menghasilkan pakaian wanita tradisional.

Kebaya juga mempunyai kaitan rapat dengan bentuk warisan budaya lain seperti majlis perayaan dan perkahwinan. Terdapat komuniti pembuat dan pemakai Kebaya yang sentiasa aktif berkongsi ilmu dan nilai sosio-budaya Kebaya dari generasi ke generasi. Sehubungan itu, Malaysia, Brunei, Singapura dan Thailand telah bersetuju untuk mencalonkan Kebaya secara bersama kerana ia mewakili dan meraikan kekayaan warisan bersama, menggalakkan pemahaman silang budaya agar ia terus kekal diamalkan oleh pelbagai komuniti di seluruh Asia Tenggara.

Semua negara tersebut telah berbincang dan bersetuju untuk bekerjasama bagi pencalonan bersama Kebaya, memandangkan ianya adalah warisan bersama yang

diamalkan di negara-negara rantau Asia Tenggara. Ini merupakan peluang yang baik untuk mempromosi serta meraikan warisan bersama yang wujud di rantau ini.

Susulan kepada persetujuan tersebut, Bengkel Penyediaan Borang Pencalonan Kebaya ke UNESCO telah diadakan pada 1 hingga 3 November 2022 di Port Dickson, Negeri Sembilan untuk menyediakan dossier pencalonan yang melibatkan wakil negara-negara tersebut.

Penyerahan dokumen pencalonan oleh semua negara dijadualkan pada penghujung bulan Mac 2023 untuk proses inskripsi pada tahun berikutnya, sekiranya pencalonan ini berjaya. Negara-negara yang terlibat dalam proses ini mengalu-alukan penglibatan negara serantau yang lain untuk menyertai pencalonan bersama ini.

UNESCO di bawah Konvensyen 2003 bagi melindungi warisan kebudayaan tidak ketara amat menitikberatkan pencalonan secara bersama untuk menjadikan budaya sebagai platform persefahaman dan dialog bersama, sekali gus menjadikan proses penyenaraian sebagai peluang untuk kerjasama strategik di peringkat antarabangsa.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :