F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

MOTAC Pantau Penguatkuasaan Pematuhan SOP LITB Dan Umrah

11 Mac 2022 - Selaras dengan keputusan Kerajaan untuk membuka sempadan negara dan Fasa Peralihan Endemik bermula 1 April 2022, Pasukan Penguatkuasaan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) telah memperkukuh kesiapsiagaan agar Keluarga Malaysia dan pengembara luar selesa menikmati pakej pelancongan yang dikendalikan oleh pengusaha pelancongan berlesen.

Di bawah SOP Gelembung Pelancongan Antarabangsa Pulau Langkawi (LITB) yang telah dilaksanakan mulai 15 November 2021, antara penekanan SOP adalah agar syarikat pelancongan berlesen menyediakan perkhidmatan pakej dengan pemandu pelancong dengan maksimum 20 orang di dalam kumpulan lawatan untuk menyelaras sepanjang itinerari lawatan.

Manakala di bawah SOP Perjalanan Mengerjakan Aktiviti Umrah yang telah dikemaskini pada 17 Februari 2022 telah menetapkan agar syarikat pengendali umrah perlu melantik Person In Charge (PIC) bagi kumpulan yang mempunyai 40 jemaah dan ke atas untuk mengawal/mengelola jemaah sepanjang perjalanan termasuk semasa di lapangan terbang atau Pintu Masuk Antarabangsa (PMA) Malaysia dan bagi kumpulan yang kurang dari 40 jemaah, PIC perlu menguruskan jemaah di PMA.

Berikutan itu, pasukan penguatkuasa MOTAC telah menjalankan pemantauan dan penguatkuasaan di Pulau Langkawi mulai 21 hingga 23 Februari 2022 dan PMA Malaysia pada 25 Februari 2022 dan 8 Mac 2022. Berdasarkan operasi-operasi tersebut, sebanyak dua (2) notis pemeriksaan dan lima (5) Surat Tunjuk Sebab dikeluarkan kepada syarikat-syarikat pengusaha pelancongan yang telah didapati melanggar SOP.

MOTAC ingin mengingatkan agar syarikat-syarikat pengusaha pelancongan untuk sentiasa mematuhi SOP-SOP berkenaan agar dapat memastikan pelan pemulihan negara dapat dilaksanakan dengan lancar. Tindakan tegas boleh diambil di bawah Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482] kepada syarikat-syarikat pengusaha pelancongan yang didapati berulang melanggar SOP-SOP yang telah ditetapkan.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :