F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

MOTAC Bersama Kerajaan Negeri Sarawak Mempergiatkan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK)

25 Jun 2021 - Program Sukarelawan Pelancongan bagi Negeri Sarawak yang bermula semalam akan melibatkan seramai 2,000 orang barisan hadapan dalam sektor pelancongan dan kebudayaan (tourism frontliners) menerima suntikan vaksin.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC), YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri berkata program bersama Kerajaan Negeri menerusi Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Sarawak (MTAC) ini adalah merupakan strategi untuk memberi keyakinan kepada orang ramai jika sektor pelancongan dibuka nanti dan apabila sasaran 80% imuniti kelompok mencapai objektifnya.

Katanya, usaha ini juga dapat membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mencapai matlamat meningkatkan kadar vaksinasi di seluruh Malaysia sekaligus mempercepatkan proses vaksinasi di kalangan rakyat di negara ini khususnya di negeri Sarawak.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas melakukan kunjungan ke Pusat Pemberian Vaksin Industri (PPVIN) Pelancongan di Kuching yang bertempat di Bangunan Association of Church Sarawak. PPVIN ini juga melibatkan kerjasama KKM, MOSTI, Sarawak Tourism Federation (STF), Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak (SDMC) dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM).

Turut hadir dalam sesi kunjungan tersebut ialah Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Sarawak, Datuk Haji Abdul Karim Rahman Hamzah dan beliau turut menyatakan bahawa Program Sukarelawan Pelancongan bagi Negeri Sarawak turut akan diadakan di Sibu dan Miri.

Atas faktor itulah juga Kerajaan Persekutuan Bersama Kerajaan Negeri sentiasa berganding bahu bagi memastikan program vaksinasi ini dapat berjalan dengan lancar agar rakyat negeri Sarawak bersedia dan tidak perlu bimbang apabila tahap imuniti kelompok dapat dicapai dalam masa terdekat.

Selain itu, Dato' Sri Hajah Nancy berkata meskipun MOTAC mensasarkan sektor pelancongan dan kebudayaan dapat dibuka pada bulan November tahun ini di seluruh negara, beliau bagaimanapun tetap optimis kemungkinan dapat dibuka lebih awal pada bulan September jika rakyat di negara ini terus mematuhi SOP dan situasi semasa COVID-19 berada pada tahap yang tidak membimbangkan.

Seramai 12 sukaralewan MOTAC daripada 66 jumlah keseluruhan sukarelawan termasuk dari MTAC dan STF yang terlibat dalam program ini bagi KKM mengatasi kekurangan tenaga kerja.

Tambah beliau, penggiat sektor ini perlu meneruskan operasi ekonomi untuk terus berdaya tahan walaupun masih terpaksa berdepan dengan cabaran yang dihadapi. Katanya lagi, pengusaha kraf di luar bandar juga adalah tourism frontliners yang boleh mendapatkan vaksin dalam program ini.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last updated :