F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

MOTAC Anjur Program Magic Of The Night (MOTN) 2022 5 Hingga 7 Ogos Di Melaka

1 Ogos 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Melaka akan menganjurkan program Magic Of The Night (MOTN) 2022 selama tiga (3) hari bermula pada 5 hingga 7 Ogos 2022 bertempat di Dataran Sungai Melaka, Melaka.

Negeri Melaka dipilih sebagai lokasi bagi penganjuran Magic of The Night 2022 kerana terkenal sebagai destinasi pelancongan yang kaya dengan budaya serta adatnya yang bersesuaian diketengahkan kepada seluruh Keluarga Malaysia.

Program ini juga merupakan salah satu inisiatif Kementerian untuk menyemarakkan kegiatan ekonomi di negeri Melaka di mana ia melibatkan ramai pihak, terutama tourism industry players serta menarik kehadiran pelancong domestik dan antarabangsa ke Melaka sempena program tersebut.

Pelbagai aktiviti menarik menanti pengunjung antaranya Tourism Career Fair, Festival Kota Selatan, Perasmian Galeri Warisan Kota Melaka & Pelancaran Buku Warisan Kebangsaan Orang Hidup (WAKOH), Magical Melaka Food & Fruit Fest dan banyak lagi.

Tourism Career Fair ialah salah satu langkah proaktif oleh MOTAC dalam membantu para penggiat industri pelancongan yang mengalami isu kekurangan pekerja akibat pandemik COVID-19. Ia membuka peluang kepada golongan yang sedang mendapatkan kerjaya dalam sektor tesebut.

Festival Kesenian Kota Selatan mengetengahkan keunikan 3 negeri di selatan tanah air iaitu Johor, Melaka dan Negeri Sembilan melibatkan persembahan kebudayaan seperti teaterikal silat, joget, zapin, dan randai, pertandingan dan showcase.

Perasmian Galeri Warisan Kota Melaka & Pelancaran Buku Warisan Kebangsaan Orang Hidup (WAKOH) sebagai mempromosikan Galeri Warisan Kota Melaka sebagai produk pelancongan baharu dan pusat rujukan di Negeri Melaka

Magical Melaka Food & Fruit Fest pula memberi pendedahan kepada masyarakat mengenai makanan tradisi serta produk makanan yang terdapat di Melaka. Pelbagai aneka juadah makanan akan disajikan, demonstrasi melibatkan masakan serta pameran Replika Durian (terbesar di Malaysia) untuk dicatatkan di dalam "Malaysia Guinness Book of Record".

Acara kemuncak ialah Malam Gala Magic of The Night 2022 bertemakan "Maddana di Bumi Bertuah" yang akan diadakan pada 6 Ogos 2022 jam 8.30 malam. Menariknya ialah, persembahan dan perasmian ini akan diadakan di atas pentas terapung di Dataran Sungai Melaka yang merupakan pentas terapung dibina oleh MOTAC.

Orang ramai dijemput hadir ke program ini yang bertempat di Dataran Sungai Melaka, bermula jam 10.00 pagi hingga 10.30 malam.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :