F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Kerjasama Antara MOTAC Dan Arab Saudi Ke Arah Pemulihan Sektor Pelancongan

19 Jun 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) telah mengadakan pertemuan secara virtual antara Dato' Sri Hajah Nancy Shukri dan Menteri Pelancongan Arab Saudi, Ahmed Al-Khateeb. Turut hadir dalam sesi tersebut ialah YBhg. Dato' Dr. Noor Zari Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC.

Antara perkara yang dibincangkan dalam sesi tersebut adalah mengenai cabaran industri pelancongan yang terjejas teruk akibat penularan wabak pandemik COVID-19, serta bagaimana kedua-dua negara dapat bekerjasama untuk memulihkan semula industri pelancongan dan kebudayaan menerusi beberapa inisiatif yang telah dibincangkan. Berikut adalah antara perkara yang disentuh dalam sesi perbincangan tersebut :

  1. Perkongsian maklumat berhubung polisi dan amalan terbaik terutama dalam langkah untuk memulihkan semula industi pelancongan daripada impak COVID-19;
  2. Promosi bersama pelancongan menerusi media sosial dan platform digital untuk meningkatkan permintaan perjalanan bagi kedua-dua negara;
  3. Perkongsian maklumat dan amalan terbaik dalam pengurusan lestari tapak warisan kebudayaan sebagai tarikan pelancongan;
  4. Hubungan kerjasama erat antara institusi seni, warisan dan budaya; dan
  5. Promosi dalam Pelancongan Mesra Muslim (MFT)

Arab Saudi dalam pertemuan itu turut berkongsi pengalaman mereka berhubung pelancongan luar bandar manakala Malaysia pula menurut Dato' Sri Hajah Nancy sedang mengenal pasti pelbagai produk pelancongan baharu termasuk 'hidden gems' yang belum diterokai untuk dipromosikan ke luar negara.

Perbincangan ini dijangka akan dapat membuka peluang yang lebih besar dalam bidang pelancongan antara Malaysia dan Arab Saudi khususnya serta negara-negara di Timur Tengah amnya.

Jumlah kemasukan pelancong dari Arab Saudi ke Malaysia pada tahun 2019 adalah seramai 121,444 orang daripada jumlah keseluruhan pelancong antarabangsa sebanyak 26.1 juta.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last updated :