Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Kebenaran Gelembung Pelancongan Bersasar Dan Acara Langsung Industri Kreatif Bantu Pemulihan Industri

Alhamdulillah dalam tempoh seminggu ini kita menerima dua berita gembira dan konstruktif yang memberi nafas lega kepada penggiat industri pelancongan, seni dan budaya tempatan.

Pengumuman terkini kebenaran Gelembung Pelancongan Bersasar yang membolehkan pelancong dari kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bergerak merentas ke negeri di bawah PKPP lain mulai hari ini secara tidak langsung membuka ruang dan peluang untuk orang ramai kembali melancong, manakala perniagaan sektor pelancongan boleh mula beroperasi sepenuhnya. Sudah pasti, ini boleh menjadi permulaan lembaran baru sebagai pemangkin untuk industri ini bangkit semula, seterusnya membantu kelangsungan hidup para pekerja yang terlibat dalam rantaian sektor pelancongan.

Pada masa yang sama, kami di MOTAC turut berterima kasih kepada Kerajaan kerana aktiviti langsung bagi industri kreatif di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kini juga telah dibenarkan. Ini termasuk program rasmi kerajaan, televisyen, seni muzik, tari, teater, muzikal, komedi, persembahan kebudayaan dan warisan boleh diadakan secara langsung dengan melibatkan kehadiran 50% penonton dengan pematuhan SOP yang ketat.

Untuk itu, saya ingin merakamkan penghargaan kepada Kerajaan yang bersetuju menerima cadangan-cadangan MOTAC ini. Saya juga berharap rakyat Malaysia akan dapat menjadi pelancong bertanggungjawab dan menikmati pengalaman persembahan kebudayaan tanpa alpa dan leka untuk mematuhi SOP yang ditetapkan. Sama-samalah kita bekerjasama dan terus berdoa agar industri pelancongan dan kebudayaan tempatan tidak perlu lagi melalui saat sukar melalui penutupan aktiviti kerana impak negatifnya terhadap rantaian ekonomi mereka yang terlibat dan negara adalah sangat mendalam.

Suka saya ingin menyeru syarikat pelancongan tempatan untuk mengambil peluang ini untuk mempamerkan kepada rakyat Malaysia perkhidmatan yang telah mempesona dan memuaskan hati ramai pelancong domestik dan asing yang telah berkunjung ke destinasi di negara kita sebelum ini. Tawaran harga menarik dan berpatutan, penambahan pengalaman melancong melalui penceritaan pemandu pelancong serta kemudahan perkhidmatan pemandu dan pengangkutan, pastinya boleh menarik minat untuk rakyat Malaysia kembali untuk menggunakan perkhidmatan anda di masa hadapan.

Marilah kita semua mengambil ruang dan peluang susulan pengumuman Kerajaan yang penuh bermakna ini untuk semarakkan pelancongan domestik. Saya percaya banyak lagi destinasi menarik yang ada di negara kita yang belum kita terokai sepenuhnya. Pelbagai lagi aktiviti seni dan budaya yang boleh kita kenali dan hargai. Berilah peluang kepada penggiat sektor pelancongan, seni dan budaya tempatan untuk membawa anda menikmati layanan Malaysia. Cuti-Cuti Malaysia, Patuhi SOP. Rakyat Malaysia mampu melakukannya.

Dato' Sri Hajah Nancy Shukri
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia 10 Mac 2021
PUTRAJAYA


Dikeluarkan oleh:
PEJABAT MENTERI

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Last updated :