F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Jawatankuasa Tindakan Pemulihan Pelancongan

Mesyuarat Jawatankuasa TRAC - 'Tourism Recovery Action Committee' - diadakan buat pertama kali hari ini dan dipengerusikan oleh Menteri Pelancongan Seni dan Budaya, YB Datuk Mohamaddin Ketapi.

Mesyuarat ini, yang dihadiri oleh Agensi-agensi Kerajaan serta penggiat industri pelancongan negara, telah membincangkan dan merangka strategi pemulihan industri pelancongan negara akibat krisis Coronavirus Novel yang telah memberi kesan kepada industri pelancongan global.

Menyedari kepentingan sektor ini kepada pembangunan sosial dan ekonomi negara, pihak Kementerian turut telah merangka strategi jangka masa pendek atau ‘Quick Wins’ dan jangka masa panjang bagi membantu rakyat Malaysia dan industri pelancongan negara untuk mendepani masalah ini.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya komited untuk memastikan sektor pelancongan di Malaysia kekal mampan dan bergerak maju, walaupun kita sedang berdepan dengan situasi yang diluar kawalan ini.

Strategi-strategi yang dirangka kini dilihat mampu untuk meningkatkan kehadiran pelancong dari negara-negara yang berlainan mampu menjadikan industri pelancongan di negara ini lebih berdaya tahan dalam jangka masa panjang.

Kementerian turut berterima kasih kepada Kementerian Kesihatan di bawah kepimpinan YB Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad, petugas-petugas kesihatan, atas keprihatinan dalam memastikan pelancong-pelancong asing yang melawat Malaysia melalui saringan di pintu masuk.

- TAMAT -

Dikeluarkan oleh: Unit Komunikasi Korporat,
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Laman Sesawang: www.motac.gov.my Emel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
FB: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia
Instagram: mymotac
Twitter: mymotac
Last updated :