Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap
  • Home
  • Bantuan Kewangan Tahun 2022 Bagi Spa & PUK

Bantuan Kewangan Tahun 2022 Kepada Pengusaha Spa Dan Pusat Urutan Kaki (PUK) Di Bawah MOTACKementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) sentiasa berusaha untuk meringankan beban yang dihadapi oleh pengusaha Spa dan Pusat Urutan Kaki (PUK) susulan impak pandemik COVID-19. Menerusi Ucapan Bajet 2022, Kerajaan telah mengumumkan berkenaan pemberian Bantuan Khas kepada lebih 20 ribu pengusaha pelancongan yang berdaftar di bawah MOTAC untuk tempoh tiga bulan dengan peruntukan sebanyak 85 juta ringgit.

Peruntukan ini termasuklah bantuan kepada pengusaha Spa dan PUK berjumlah RM1.5juta yang dijangka dapat memanfaatkan sebanyak 500 pengusaha Spa dan PUK yang layak. Bantuan kewangan ini merupakan bantuan kedua kepada pengusaha Spa dan PUK di mana setiap pengusaha yang layak telah menerima RM1,000 melalui Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) dengan peruntukkan sebanyak RM570,000 pada tahun 2021.

Borang permohonan secara atas talian, syarat permohonan dan maklumat berkaitan boleh didapati di pautan https://www.motac.gov.my/BantuanSpaPuk mulai 1 Mac 2022. Tarikh tutup permohonan adalah pada 15 Mac 2022. MOTAC menyeru semua pengusaha Spa dan PUK yang layak untuk segera mengemukakan permohonan bantuan yang ditawarkan ini.

Melalui bantuan kewangan yang diberikan ini, MOTAC berharap sektor pelancongan negara kembali rancak dan menjadi salah satu penyumbang utama kepada pendapatan negara.

Sekian terima kasih.

Last updated :