Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap
  • Home
  • Archives
  • 2015 Archive
  • Teks Ucapan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Sempena Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2015

Teks Ucapan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Sempena Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2015

TEKS UCAPAN

YB DATO' SERI MOHAMAD NAZRI BIN ABDUL AZIZ
MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA

SEMPENA

MAJLIS RUMAH TERBUKA MALAYSIA KRISMAS 2015
DI MEMORIAL PENGISYTIHARAN KEMERDEKAANPADA 27 DISEMBER 2015 (AHAD)

Bismilallahirahmanirahim
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Selamat Sejahtera dan Salam 1Malaysia

Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri Malaysia,
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi dan isteri, Yang Amat Berbahagia Datin Seri Hamidah binti Khamis

Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Melaka,
Datuk Seri Ir. Hj. Idris Bin Hj. Haron dan isteri, Yang Amat Berbahagia Datin Seri Hajjah Fadilah binti Abdullah

Yang Berhormat Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Kurup
Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap wakil Masyarakat Kristian dan isteri, Yang Berbahagia Puan Sri Dato' Melinda Mak Soak Fong

Yang Berhormat Menteri-Menteri Dan Timbalan-Timbalan Menteri.

Yang Berhormat EXCO-EXCO dan Ahli-Ahli Yang Berhormat

Yang Berbahagia Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, Tan Sri Dr. Ong Hong Peng

Yang Berbahagia Tan Sri-Tan Sri, Dato' Seri-Dato' Seri, Dato'-Dato', Datin-Datin, Dif-Dif Kehormat, para jemputan, wakil-wakil media, Saudara-saudari Yang Dihormati Sekalian,

1. Alhamdulillah, segala puji penuh kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah izin dan rahmatNya, dapat kita bersama-sama di Majlis Sambutan Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2015 yang penuh harmoni dan warna warni pada malam ini di perkarangan yang bersejarah iaitu Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan, Melaka. Kita bertemu mesra di Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas 2015 ini sebagai lambang persepaduan dan keserasian yang disemai tanpa mengira batas sempadan kaum dan agama.

2. Terlebih dahulu, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan ribuan terima kasih saya kepada Yang Amat Berhormat Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang kita kasihi serta isteri, Datin Seri Hamidah binti Khamis kerana telah sudi melapangkan masa untuk bersama-sama dengan kita pada malam ini bagi merasmikan Majlis Sambutan Rumah Terbuka Malaysia Krismas Tahun 2015. Saya, bagi pihak Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Rumah Terbuka Malaysia Krismas Tahun 2015 amat mengalu-alukan kehadiran Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri dan isteri ke majlis ini.

3. Saya juga ingin merakamkan setinggi-tinggi perhargaan dan ucapan ribuan terima kasih kepada kerajaan Negeri Melaka di bawah pimpinan Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ir. Hj. Idris Bin Hj. Haron kerana telah sudi menjadi tuan rumah bersama bagi menjayakan sambutan Majlis Rumah Terbuka Malaysia Krismas bagi tahun 2015 ini. Terima kasih tidak terhingga kepada Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan isteri kerana turut sama turun padang untuk meraikan sambutan yang begitu meriah di Bandaraya Bersejarah ini. Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (KPK) berharap agar hubungan kerjasama yang baik ini akan berterusan pada masa-masa akan datang.

4. Dalam suasana merayakan hari Krismas yang juga dikenali sebagai Hari Natal pada tahun ini, mewakili Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Rumah Terbuka Malaysia Krismas Tahun 2015 ini, izinkan saya menyampaikan ucapan Selamat Hari Natal dan selamat merayakan Hari Krismas kepada semua penganut agama Kristian yang turut sama hadir pada malam ini, juga kepada yang meraikannya di seluruh negara.

Yang Berbahagia Tan Sri-Tan Sri, Dato' Seri-Dato' Seri, Dato'-Dato', Datin-Datin, Dif-Dif Kehormat, jemputan-jemputan, Saudara-saudari Yang Dihormati Sekalian,

5. Krismas juga dikenali sebagai satu perayaan yang memberi kebahagian dan keceriaan kepada semua terutamanya kanak-kanak. Ini dapat dilihat dengan pelbagai perhiasan khususnya pokok Krismas serta hadiah yang menimbulkan keriangan kepada semua. Menerusi konsep rumah terbuka yang kita anjurkan ini, membolehkan rakyat dari kaum lain juga dapat merasai kegembiraan perayaan Krismas. Sambutan perayaan Krismas ini menunjukkan betapa negara ini menghargai setiap peranan dan sumbangan yang telah diberikan oleh warga negara yang dicerminkan melalui keeratan perpaduan dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum di negeri ini.

6. Kepelbagaian budaya dan perbezaan agama yang terdapat di negara ini tidak dapat ditemui atau wujud di mana-mana negara lain di dunia. Justeru, kita hendaklah sentiasa menghormati dan menghargai kepelbagaian ini sebagai satu keunikan yang merupakan kunci kepada kemajuan sosioekonomi negara. Jadikanlah sambutan perayaan Hari Krismas ini sebagai asas untuk mengukuhkan iltizam dan perpaduan sekali gus menolak sebarang pengaruh negatif pihak tertentu yang suka melihat rakyat pelbagai kaum saling prejudis dan bertelingkah antara satu sama lain.

7. Marilah kita bersama-sama mengorak langkah dan bersama-sama menyumbang kepada bumi tercinta Malaysia ini, ke arah kesejahteraan dan keharmonian untuk terus membangun, menuju ke arah negara maju dan makmur. Oleh itu, amalan berkongsi "perayaan" dan menghormati perayaan kaum-kaum lain serta tradisi kunjung mengunjung di musim perayaan ini perlu diteruskan supaya ianya kekal menjadi identiti masyarakat Malaysia yang unik lagi harmoni.

Yang Berbahagia Tan Sri-Tan Sri, Dato' Seri-Dato' Seri, Dato'-Dato', Datin-Datin, Dif-Dif Kehormat, jemputan-jemputan, Saudara-saudari Yang Dihormati Sekalian,

8. Bagi Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, majlis ini bukan sahaja menjadi acara tahunan bagi sambutan Perayaan Krismas dan Tahun Baru 2016, tetapi juga dapat menyemarakkan lagi industri pelancongan dan kebudayaan khususnya di Negeri Melaka ini. Seperti yang saudara - saudari sedia maklum, Negeri Melaka Bandaraya Bersejarah ini merupakan antara tarikan utama pelancong ke Malaysia. Para pelancong dari barat khususnya yang beragama Kristian tidak berasa asing untuk menyambut perayaan Krismas di negara ini kerana keterujaan dan kemeriahan sambutan perayaan tersebut turut dapat dirasai di sini yang disambut bersama-sama rakyat Malaysia. Selain dapat melancong dan membeli belah, kemeriahan sambutan Krismas di sini merupakan pengalaman baru bagi mereka.  

9. Seperti mana kita sedia maklum bahawa bidang pelancongan dan kebudayaan kini semakin berkembang dengan berasaskan kepelbagaian bidang seperti pelancongan kesihatan, pendidikan dan sebagainya; namun tarikan utama pelancong adalah kepada destinasi yang menarik dan bersejarah serta adat dan budaya sesebuah negara itu. Justeru, suka saya mengajak hadirin agar dapat memastikan kebersihan dan keindahan tempat-tempat tumpuan pelancong dipertingkatkan bagi menjaga imej baik negara kita, yang terkenal sebagai "syurga pelancongan". Setiap kita boleh memainkan peranan tersebut kerana saya percaya usaha secara kolektif adalah lebih berkesan daripada bersendirian. Pihak Kementerian tidak berupaya untuk mengawal selia semua tempat-tempat tersebut bersendirian, perhatian daripada setiap warga negara adalah amat diperlukan.

Yang Berbahagia Tan Sri-Tan Sri, Dato' Seri-Dato' Seri, Dato'-Dato', Datin-Datin, Dif-Dif Kehormat, jemputan-jemputan, Saudara-saudari Yang Dihormati Sekalian,

10. Keunikan dan kepelbagaian budaya yang ada di Malaysia telah merealisasikan kempen Malaysia Year of Festivals 2015 atau MyFEST2015 pada tahun ini yang bertemakan "Endless Celebrations". Kempen ini bertujuan untuk menonjolkan dan meraikan kepelbagaian budaya dan perayaan yang banyak terdapat di Malaysia sebagai tarikan kepada pelancong. Kempen MyFEST2015 yang dianjurkan ini juga mensasarkan untuk terus meningkatkan momentum pertumbuhan industri pelancongan dan kebudayaan negara sebagaimana kejayaan yang dicapai sepanjang pelaksanaan Tahun Melawat Malaysia 2014.

11. Sehubungan dengan itu, bersama-samalah kita berusaha agar acara seperti Majlis Rumah Terbuka Malaysia ini dapat terus kita adakan bagi menyemarakkan lagi acara-acara pelancongan dan kebudayaan di negara kita. Saya juga percaya dengan sokongan daripada semua pihak, sasaran tahun hadapan iaitu menarik kedatangan pelancong seramai 30.5 juta pelancong dengan sumbangan kepada ekonomi negara iaitu RM103.0 bilion dapat dicapai.

12. Akhir kata, sekali lagi saya merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada Yang Amat Berhormat Timbalan Perdana Menteri dan isteri yang sudi hadir dan seterusnya merasmikan Majlis Rumah Terbuka Krismas 2015 ini. Sebelum saya akhiri ucapan ini, terimalah serangkap pantun;

Datuk Panglima menjala ikan
Menjala ikan di Tanjung Bidara
Hari Krismas Kita Raikan
Lambang Perpaduan Rakyat Sejahtera

Sekian. Terima kasih.
Last updated :