F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Teks Ucapan Menteri Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Sempena Majlis Hari Keluarga Motac 2015

TEKS UCAPAN

YB DATO' SERI MOHAMED NAZRI BIN TAN SRI ABDUL AZIZ, MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA

DIWAKILI OLEH

YB DATUK HAJJAH MAS ERMIEYATI SAMSUDIN
TIMBALAN MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA

SEMPENA
MAJLIS HARI KELUARGA MOTAC 2015

TAMAN EKUESTRIAN PUTRAJAYA
5 DISEMBER 2015 (SABTU)Terima kasih saudara/saudari pengacara majlis.

Bismillahirohmanirohim.....

Yang Berbahgia Datuk Hj Ab Ghafar Bin A. Tambi
Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan), MOTAC;

Yang Berusaha Dr. Junaida Lee Abdullah
Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan), MOTAC;

Ketua-Ketua Jabatan di bawah MOTAC;

Pegawai-Pegawai Kanan, Jabatan-Jabatan dan Agensi-Agensi MOTAC;

Wakil-wakil Media; dan

Warga MOTAC yang saya kasihi sekalian.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, Selamat Pagi, Salam Sehati Sejiwa dan Salam 1MOTAC!

Tapak Kuda Kita Carikan
Tongkat Ali Di Tepi Para
Warga MOTAC Kita Himpunkan
Boleh Kenali Sanak Saudara.

1. Pertama sekali, saya ingin menyampaikan Salam takzim daripada Yang Berhormat Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia yang tidak dapat hadir bersama-sama kita hari ini kerana mempunyai tugas rasmi lain yang perlu dilaksanakan. Walau bagaimanapun, beliau berharap program ini berjalan lancar.

Berikut izinkan saya membacakan teks ucapan beliau.

2. Alhamdulillah, marilah kita bersama-sama merafak setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin dan limpah-Nya, maka pada hari ini kita dapat bertemu dalam program Hari Keluarga MOTAC 2015 yang sangat meriah. Saya pasti anda semua gembira dengan acara-acara yang telah disusun oleh urusetia. Saya bagi pihak Chief ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada urusetia yang telah sudi menjemput saya untuk merasmikan Hari Keluarga MOTAC 2015.

3. Pada hari ini, kita berpeluang berkumpul untuk mengeratkan lagi hubungan antara kita yang bekerja di bawah satu bumbung. Kita merupakan sebuah keluarga besar yang terdiri daripada warga kementerian serta 12 jabatan dan agensinya. Sebelum ini, kita berhubung sama ada secara rasmi atau tidak rasmi atas dasar kerja yang diamanahkan. Namun pada hari ini, kita bersama-sama rakan-rakan sepejabat serta ahli keluarga masing-masing dalam program Hari Keluarga MOTAC 2015 yang santai dan meriah. In shaa Allah, saya yakin program ini dapat mencapai objektif penganjurannya.

4. Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan syabas kepada pihak urus setia yang telah bertungkus-lumus menjayakan program ini yang menarik, berwarna warni serta menghiburkan. Pelbagai acara permainan telah diatur dan saya pasti anda semua akan memberikan komitmen padu dan semangat berpasukan yang tinggi dalam setiap acara yang disertai. Suasana seperti inilah menunjukkan bahawa warga MOTAC adalah warga yang aktif, ceria serta mempunyai sikap yang sangat sporting. Program ini juga turut menyediakan ruang kepada warga MOTAC untuk berinteraksi antara satu sama lain yang melibatkan semua peringkat namun tatasusila dan sifat hormat-menghormati masih dijaga. Inilah nilai-nilai murni yang perlu dikekalkan dan seterusnya dijadikan ramuan kejayaan untuk mencapai misi dan visi kementerian ini.

Warga MOTAC yang saya kasihi sekalian.

5. Pada hari ini juga, kita semua turut diberi kesempatan meluangkan masa bersama-sama untuk mengenali lebih rapat ahli keluarga masing-masing. Kesempatan ini juga dapat digunakan sepenuhnya untuk bergembira dan beriadah. Masa yang sama dapat mengurangkan stress yang dialami di tempat kerja yang sentiasa ada. Kita inginkan warga MOTAC yang sihat dan cerdas. Ini kerana stress yang tidak dikawal dengan sebaiknya dikaitkan dengan obesiti dan pelbagai penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi dan serangan jantung. Namun, saya yakin warga MOTAC adalah warga yang cemerlang dalam membahagikan masa antara kerja dan keluarga.

6. Saya dimaklumkan bahawa kehadiran warga MOTAC yang menyertai program ini dianggarkan lebih kurang 2,000 orang termasuklah dari Jabatan dan Agensi-agensi di bawah MOTAC ini serta anggota keluarga. Saya mengucapkan tahniah kepada anda semua kerana telah hadir memberi sokongan kepada program ini kerana program sebegini sangat penting untuk mewujudkan kesedaran dalam mengiktiraf keluarga sebagai unit asas yang penting dalam membina masyarakat penyayang ke arah keharmonian negara. Program sebegini juga dapat mengukuhkan lagi kesejahteraan dan melahirkan masyarakat yang berkualiti.

7. Acara atau aktiviti bersifat informal yang melibatkan semua peringkat warga MOTAC ini sesungguhnya memberikan impak yang positif ke arah pengukuhan dan pemantapan semangat kerjasama dalam organisasi serta mampu mencetuskan perasaan kasih sayang dan memupuk semangat kekeluargaan dalam usaha kita untuk membangunkan industri pelancongan dan kebudayaan negara ke tahap yang lebih tinggi.

Warga MOTAC yang saya kasihi sekalian,

8. Seperti mana kita sedia maklum, Kempen MyFEST 2015 akan berakhir tidak lama lagi. Namun saya berharap kita bersama-sama meneruskan usaha untuk memajukan industri pelancongan dan kebudayaan negara. Kita akan berusaha untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi utama pilihan pelancong. Inilah tanggungjawab yang kita galas bersama demi mencapai visi MOTAC iaitu memajukan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dan kebudayaan bertaraf dunia dan membina jati diri bangsa berteraskan seni, budaya dan warisan negara.

9. Kita juga perlu bersama-sama berganding bahu untuk menempa kejayaan dan merealisasikan industri pelancongan dan kebudayaan Malaysia unggul di mata dunia. Misi ini tidak akan dicapai jika tiada kerjasama dan kesepakatan dalam melaksanakan tugasan. Justeru itu, saya yakin bahawa MOTAC mampu menjadi kementerian yang cemerlang sekiranya setiap warga MOTAC serta jabatan dan agensi-agensinya memberikan sokongan padu dan khidmat yang tidak berbelah bahagi untuk menjadikan Malaysia sebuah destinasi pelancongan yang unggul dan hab kebudayaan yang cemerlang di persada antarabangsa.

Warga MOTAC yang saya kasihi sekalian,

10. Akhir kata, saya sekali lagi mengucapkan terima kasih kepada warga MOTAC atas kehadiran pada hari ini. Syabas kepada Jawatankuasa atas kejayaan dalam menganjurkan Hari Keluarga MOTAC 2015. Semoga program ini akan tersemat di dalam hati dan menjadi kenangan manis dan tersimpan rapi dalam memori kita semua. Saya juga berharap program ini dijadikan acara wajib Kementerian setiap tahun.

Di Atas Meja Semangkuk Laksa
Kuih Koci Habuan Bekal
Warga MOTAC Warga Ceria
Semangat Ini Biarlah Kekal

DENGAN LAFAZ BISMILLAHIROHMANIROHIM, SAYA MERASMIKAN HARI KELUARGA MOTAC 2015.

Sekian,
Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Last updated :