Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Tawaran Iklan Yang Meragukan Oleh Pengusaha Pelancongan

22 Jun 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) mengambil maklum mengenai isu berkaitan badal haji yang ditawarkan oleh pengusaha pelancongan yang begitu aktif terutama dalam media sosial sejak akhir-akhir ini. Kementerian amat memandang serius terhadap tawaran pakej yang agak meragukan memandangkan harga pakej yang jauh lebih rendah daripada caj pakej dan permit Haji yang dikenakan oleh Kerajaan Arab Saudi.

MOTAC akan terus memantau perkara ini dan akan mengambil tindakan sewajarnya di bawah Akta Industri Pelancongan 1992 (Akta 482) yang mana Seksyen 8(d) Akta 482 menyebut syarikat pengusaha pelancongan tidak boleh menjalankan perniagaan mengikut cara yang memudaratkan kepentingan orang awam, industri pelancongan atau ekonomi negara iaitu boleh dikenakan penggantungan atau pembatalan lesen.

Sehubungan itu, orang awam adalah dinasihatkan untuk membuat pengesahan terlebih dahulu terhadap apa-apa pakej yang ditawarkan oleh pengusaha pelancongan demi memastikan hak pembeli terpelihara dan hanya mempertimbangkan syarikat berlesen dari Kementerian ini sahaja. Senarai syarikat pelancongan yang berlesen dengan MOTAC boleh dirujuk di laman sesawang www.motac.gov.my/semakan/umrah.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :