Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Program Kraf Care@Nanding, Hulu Langat Inisiatif Kraftangan Malaysia Bantu Usahawan Dan Komuniti Kraf Terkesan Dengan Bencana Banjir

5 Januari 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) melalui agensinya Kraftangan Malaysia mengambil inisiatif untuk menghulurkan bantuan kepada usahawan kraf serta penduduk setempat yang terkesan dengan bencana banjir yang melanda di beberapa daerah di Selangor. Program Kraf Care@Nanding di Hulu Langat ini dihadiri oleh YBhg. Datuk Wira Dr. Noor Zari bin Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC serta Puan Aididah binti Ibrahim, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Kraftangan Malaysia.

Kraftangan Malaysia amat prihatin dengan cabaran yang dihadapi oleh keluarga Malaysia khususnya kepada usahawan dan komuniti kraf yang terjejas akibat bencana banjir. Ianya telah mengakibatkan kerosakan terhadap produk jualan, stok bahan mentah, mesin dan peralatan serta keadaan lokasi bengkel yang tidak sempurna.

Sebagai tanda solidariti, seramai 50 orang warga kerja Kraftangan Malaysia yang terdiri daripada ahli-ahli Puspanita Cawangan Kecil Kraftangan Malaysia serta Kelab Sukan & Kebajikan berkolaborasi di dalam misi pada kali ini. Program ini merupakan kesinambungan Misi Bantuan Pasca Banjir MOTAC yang ketika ini aktif dalam membantu keluarga Malaysia yang terkesan dengan bencana banjir. Antara aktiviti yang dilaksanakan adalah gotong-royong pembersihan bengkel dan rumah usahawan kraf serta sumbangan barangan asas seperti pakaian dan makanan.

Selain di negeri Selangor, misi bantuan ini turut dilaksanakan bersama pihak MOTAC di beberapa negeri yang kini turut mengalami banjir seperti Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Misi bantuan dan sumbangan dari Kraftangan Malaysia serta warga MOTAC keseluruhannya sedikit sebanyak dilihat dapat membantu meringankan beban usahawan kraf dan penduduk setempat yang terkesan. Adalah menjadi harapan agar usaha-usaha pemulihan dari bencana banjir ini dapat ditangani segera bagi merancakkan kembali pertumbuhan ekonomi Keluarga Malaysia sekaligus membantu usahawan kraf kembali aktif dalam menghasilkan produk yang dapat memberi pulangan pendapatan.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :