Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Penjelasan Berhubung Kebenaran Melancong Dalam Negara

29 September 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) ingin menjelaskan perkara berkaitan pengumuman kerajaan berhubung kebenaran melancong dalam negara.

Sidang Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 yang juga merupakan Jawatankuasa tertinggi untuk memutuskan pembukaan sektor ekonomi dan juga sektor bukan ekonomi, telah dipengerusikan oleh YAB Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob, Perdana Menteri, pada 22 September 2021 yang lalu adalah dirujuk. Beliau telah menyatakan bahawa kerajaan akan membenarkan pembukaan pusat-pusat pelancongan, pulau- pulau atau kawasan pelancongan berserta aktiviti rentas negeri dengan syarat negara mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa (nationwide) berdasarkan data dan analisis yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Kerajaan akan membuat pengumuman rasmi sebaik sahaja mendapat suatu tarikh yang bersesuaian.

Berdasarkan rekod melalui Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID- 19 (JKJAV), sehingga 28 September 2021, sebanyak 85.1% populasi dewasa telah lengkap divaksinasi.

Buat masa sekarang, kebenaran rentas negeri untuk aktiviti pelancongan hanya dibenarkan melalui Gelembung Pelancongan Langkawi sahaja dengan mengikut SOP yang telah ditetapkan.

Sementara itu, pelancong domestik adalah dibenarkan untuk melakukan aktiviti pelancongan Intra-State (dalam negeri yang sama) bagi negeri-negeri yang berada dalam Fasa 2 dan ke atas berdasarkan Pelan Pemulihan Negara (PPN). Kebenaran untuk melakukan aktiviti pelancongan adalah tertakluk kepada SOP yang telah diwartakan oleh pihak MKN.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :