Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pembukaan Semula Permohonan Bantuan Kewangan Tahun 2022 Kepada Syarikat Pengendalian Pelancongan (TOBTAB), Syarikat Malaysia My Second Home (MM2H) Dan Spa Serta Pusat Urut Kaki (PUK) Yang Berlesen Dan Berdaftar Di Bawah MOTAC

4 April 2022 - Kerajaan melalui Bajet 2022 telah mengumumkan berkenaan pemberian Bantuan Khas kepada lebih 20 ribu pengusaha pelancongan yang berdaftar di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dengan peruntukan sebanyak RM 85 juta. Peruntukan ini termasuklah bantuan kepada Syarikat Pengendali Pelancongan (TOBTAB), Syarikat MM2H dan Spa serta Pusat Urut Kaki (PUK) yang berlesen dan berdaftar di bawah MOTAC sebagai salah satu inisiatif Kerajaan bagi membantu sektor pelancongan yang sangat terjejas dalam tempoh pandemik COVID-19 ini.

Kementerian ini telah membuka tempoh permohonan bantuan dari 1 Mac 2022 sehingga 15 Mac 2022. Walau bagaimanapun, Kementerian mendapati masih ramai pengusaha pelancongan yang belum memohon bantuan ini. Berikutan dengan itu, Kementerian telah bersetuju untuk membuka semula tempoh permohonan Bantuan Kewangan Tahun 2022 kepada Syarikat Pengendali Pelancongan (TOBTAB), Syarikat MM2H dan Spa serta Pusat Urut Kaki (PUK) yang berlesen dan berdaftar di bawah MOTAC mulai 4 April 2022 sehingga 15 April 2022 bagi syarikat-syarikat yang tidak berkesempatan sebelum ini.

Sehubungan itu, Kementerian menyeru semua Syarikat Pengendali Pelancongan (TOBTAB), Syarikat MM2H dan Spa serta Pusat Urut Kaki (PUK) yang layak supaya mengambil peluang ini untuk mengemukakan permohonan secara atas talian kepada pihak MOTAC. Sebarang permohonan yang dikemukakan selepas tarikh tutup permohonan iaitu selepas 15 April 2022 tidak akan dilayan.

Maklumat lanjut mengenai Bantuan Kewangan Tahun 2022 ini termasuklah pautan permohonan, boleh dilayari di laman sesawang rasmi MOTAC di www.motac.gov.my. Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan kepada Pejabat MOTAC Negeri yang berdekatan.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :