Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pembekuan Sementara Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H)

1. Kerajaan telah membuat keputusan untuk membekukan Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) buat sementara waktu bagi memberi ruang untuk Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) dan agensi berkaitan mengkaji dan menilai semula secara komprehensif Program MM2H sejak ia dilancarkan pada tahun 2002. Pembekuan tersebut adalah selari dengan keputusan Kerajaan yang masih belum membenarkan warga asing masuk ke Malaysia ekoran dari penularan pandemik COVID-19.

2. Antara perkara-perkara yang akan diteliti dalam kajian ini ialah syarat-syarat, insentif-insentif serta perbandingan dengan program-program luar negara yang setara dengan Program MM2H, seperti Citizenship by Investment (CBI) or Residence by Investment (RBI).

3. Semasa tempoh pembekuan program, MOTAC selaku penyelaras kepada Program MM2H tidak dapat memproses permohonan baharu termasuk permohonan baharu yang telahpun dikemukakan kepada Kementerian. Hal ini mengambil kira pemprosesan permohonan MM2H melibatkan pelbagai Kementerian dan Agensi yang mana turut terkesan dengan keputusan pembekuan tersebut.

4. Oleh yang demikian, sekiranya warga asing masih berminat untuk menyertai Program MM2H, mereka boleh mengemukakan permohonan selepas Program MM2H diaktifkan semula namun perlu mematuhi syarat-syarat semasa Program. Selain itu, warga asing juga boleh merujuk kepada Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) untuk mendapatkan maklumat mengenai pas-pas Imigresen yang bersesuaian untuk menetap di Malaysia dalam tempoh yang panjang.

5. MOTAC juga memberi jaminan bahawa hasil kajian yang akan disinergikan dengan keperluan semasa, akan memberi manfaat kepada semua pemegang taruh yang terlibat. MOTAC juga berharap agar semua pihak dapat menyokong hasrat Kerajaan untuk menambahbaik Program MM2H supaya ianya setanding dengan program seumpamanya diperingkat antarabangsa.

Sekian, terima kasih.

4 Ogos 2020

- TAMAT -

Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :