Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pematuhan SOP Pencegahan COVID-19 Adalah Keutamaan Di Semua Premis Penginapan Hotel Seri Malaysia Di Seluruh Negara

Hotel Seri Malaysia (HSM) merupakan agensi di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) komited untuk memastikan semua prosedur keselamatan (SOP) pencegahan COVID-19 dilaksanakan dengan ketat dan sepenuh hati untuk memutuskan rantaian COVID-19 di semua premisnya di seluruh negara. Hotel Seri Malaysia sentiasa mengutamakan kesihatan dan kebersihan pengunjung dan persekitaran sebagai objektif utama dalam operasi seharian premis penginapan.

Hotel Seri Malaysia telah kembali beroperasi sepenuhnya mulai 10 Jun 2020 berlandaskan garis panduan yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan simulasi pematuhan garis panduan tersebut (SOP) telah dilihat dan dipantau sendiri oleh YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukry, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) pada 6 Jun 2020 di Bagan Lalang, Selangor. Ia seiring dengan kempen Penyemarakan Semula Pelancongan Domestik yang dilancarkan baru-baru ini namun keutamaan pematuhan SOP adalah yang paling dititikberatkan dalam operasi perhotelan.

Kadar purata penghunian bilik di Hotel Seri Malaysia sehingga 15 Julai 2020 telah mencatatkan 47 peratus pada kadar purata harga bilik sebanyak RM100.00. Hotel Seri Malaysia Kuala Terengganu, Port Dickson, Mersing dan Bagan Lalang telah mencapai 100% kadar penghunian bilik pada hujung minggu lalu dan 12 cawangan Hotel Seri Malaysia lain telah mencapai lebih 50 peratus sehingga 95 peratus kadar penghunian bilik pada tempoh yang sama.

Hotel Seri Malaysia turut mencatatkan kadar purata penghunian bilik sebanyak 24 peratus bagi separuh pertama tahun 2020 berbanding 39 peratus bagi tempoh yang sama pada tahun 2019 dengan kadar purata harga bilik RM104.00 bagi tahun 2020 dan RM107.00 bagi tahun sebelumnya. Manakala hasil pendapatan keseluruhan separuh pertama tahun 2020 menurun sebanyak 44 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun 2019.

Pandemik COVID-19 telah merencatkan pelbagai sektor ekonomi secara global termasuk industri pelancongan di Malaysia yang turut memberi kesan terhadap pencapaian jualan Hotel Seri Malaysia. Namun begitu, Hotel Seri Malaysia tetap optimis dengan menjalankan pelbagai kempen dan promosi dari semasa ke semasa termasuk amalan bercuti dalam norma baharu dengan objektif untuk mengembalikan kepercayaan dan mengalakkan orang ramai bercuti dan memilih Hotel Seri Malaysia sebagai hotel pilihan ramai. Ini seiring dengan kempen Penyemarakan Pelancongan Domestik yang telah dilancarkan oleh Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia baru- baru ini.

Bagi sebarang pertanyaan mengenai Hotel Seri Malaysia, hubungi Puan Farrah Sharizan Mohd Yunus, Pengurus Komunikasi dan Pemasaran, Rangkaian Hotel Seri Malaysia (Agensi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya) di talian 03-2299 7755 atau emel di Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

- TAMAT -

24 Julai 2020

Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :