Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pemanjangan Tempoh Kelonggaran Syarat Bagi Syarikat Pengendali Pelancongan Yang Dilesenkan Di Bawah Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482]

27 Disember 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) merupakan agensi Kerajaan yang menguatkuasakan Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482] Dan Peraturan-Peraturan. Pesuruhjaya Pelancongan melalui punca kuasa di bawah Seksyen 4, Akta 482 Dan Peraturan-Peraturan bertanggungjawab bagi penyeliaan am ke atas segala perkara yang berhubung Akta 482.

Kementerian ini berharap kelonggaran syarat bagi syarikat pengendali pelancongan yang dilesenkan di bawah Akta 482 yang telah diberikan sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban dan masalah yang dihadapi oleh syarikat pengusahaan pelancongan yang terkesan dengan penularan wabak COVID-19.

Sehubungan dengan itu, berdasarkan sikap keprihatinan Kementerian terhadap nasib pengusaha pelancongan yang masih lagi terkesan dengan penularan wabak COVID-19, Kementerian ini bersetuju untuk melanjutkan lagi tempoh kelonggaran mulai 1 Januari 2022 sehingga 30 Jun 2022 bagi kelonggaran seperti berikut:

  1. Pelanjutan kelonggaran dari segi keluasan premis bagi syarikat pengendali pelancongan;
  2. Pelanjutan kebenaran untuk menjalankan perniagaan lain dalam premis syarikat pengendali pelancongan; dan
  3. Pelanjutan tempoh penyewaan premis perniagaan secara co-share office space.

Kelonggaran ini dijangka memberi manfaat kepada seramai 5,467 pengusaha pelancongan yang berlesen yang menjalankan perniagaan agensi pengembaraan dan perniagaan agensi pengembaraan.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :