Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pelanjutan Pengecualian Pembayaran Fi Lesen Bagi Pengusaha- Pengusaha Pelancongan Dan Pemandu Pelancong Yang Dilesenkan Di Bawah Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482]

21 Jun 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) merupakan agensi Kerajaan yang menguatkuasakan Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482] dan Peraturan-Peraturan. Antara bidang kuasa MOTAC dalam menguatkuasakan Akta 482 ialah melesenkan Pengusaha-Pengusaha Pelancongan di bawah Seksyen 5 dan Pemandu Pelancong di bawah Seksyen 21.

MOTAC sentiasa prihatin dengan senario cabaran besar dan berterusan yang masih dihadapi oleh penggiat industri pelancongan susulan impak pandemik COVID-19. Mengambil kira cabaran berkenaan, MOTAC bersetuju untuk melaksanakan inisiatif berikut:

  1. Pelanjutan pengecualian fi pembaharuan lesen dan lesen-lesen tambahan bagi pengusaha-pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang memohon pembaharuan lesen bermula dari 1 Julai 2021 sehingga 31 Disember 2021;

  2. Pengecualian fi pembaharuan lesen dan lesen-lesen tambahan bagi pengusaha-pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang belum mendapat kelulusan pembaharuan lesen disebabkan oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP); dan

  3. Pengecualian fi pembaharuan lesen dan lesen-lesen tambahan bagi pengusaha-pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang telah mendapat keputusan pembaharuan lesen namun tidak dapat membuat bayaran fi lesen disebabkan oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Justeru, dengan pelaksanaan pelanjutan inisiatif ini, MOTAC berharap pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang layak mengambil peluang ini untuk membuat permohonan pembaharuan lesen dalam tempoh yang ditetapkan mengikut tarikh tamat lesen masing-masing bagi memastikan pengecualian ini dapat dinikmati.

Pihak Kementerian turut menyeru semua pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang terlibat untuk membuat pembaharuan lesen dalam tempoh yang ditetapkan bagi memastikan pematuhan kepada perundangan sedia ada.
Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :