Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Perkasa Sektor Pelancongan Menerusi Geran Sepadan Dan Bantuan Kewangan Kepada Penggiat Industri

4 April 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) mengadakan Sesi Jerayawara Geran-Geran di Bawah Pelan Pemulihan Pelancongan dan Majlis Penyampaian Bantuan Kewangan kepada penggiat industri pelancongan, hari ini bertempat di Hotel Imperial Palace, Miri, Sarawak.

YB Dato' Sri Hajah Nancy, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya hadir menyempurnakan majlis berkata, program ini merupakan inisiatif dan kesinambungan usaha-usaha yang telah dilaksanakan oleh MOTAC dalam membantu penggiat-penggiat industri yang terkesan semenjak bermulanya penularan pandemik COVID-19. Pelaksanaan inisiatif-inisiatif ini adalah signifikan dalam memberi sokongan dan dorongan kepada penggiat-penggiat industri untuk kembali bangkit seiring dengan pembukaan semula sempadan negara bermula 1 April 2022.

Melalui Bajet 2022 sekali lagi kerajaan meneruskan bantuan kewangan kepada Syarikat Pengendali Pelancongan dan Agensi Pengembaraan (TOBTAB) Berlesen, Syarikat MM2H, Pemandu Pelancong, Spa serta Pusat Urut Kaki (PUK) dan Homestay yang berlesen dan berdaftar di bawah MOTAC. Inisiatif ini sebagai pendorong untuk memulihkan secepat mungkin sektor pelancongan negara. Atas dasar keprihatinan, bajet kali ini adalah lebih besar dengan peluasan skop kumpulan sasar. Bajet yang diluluskan sebanyak RM85 juta iaitu peningkatan hampir 40% berbanding dengan tahun lepas.

Untuk majlis di Miri pada hari ini, seramai 16 orang penerima bantuan kewangan terpilih yang terdiri daripada 5 Pemandu Pelancong, 5 Syarikat TOBTAB, 1 Syarikat MM2H dan 5 pengusaha homestay. Majlis Bantuan Kewangan di Miri ini merupakan majlis ketiga bagi tahun 2022 selepas majlis yang sama dianjurkan oleh MOTAC di Johor dan Kuching, Sarawak. Mereka yang hadir dalam majlis yang diadakan adalah merupakan wakil penggiat Industri Pelancongan yang layak menerima manfaat ini. Bayaran sebanyak RM9,000 akan diberikan kepada Syarikat TOBTAB dan MM2H. Manakala Spa dan PUK akan menerima sebanyak RM3,000. Bagi Pemandu Pelancong, mereka akan menerima sebanyak RM1,500 dan pengusaha Inapdesa (homestay) sebanyak RM1,800. Bayaran-bayaran ini akan dilaksanakan sebanyak 2 kali mulai bulan Mac dan Mei 2022.

MOTAC juga sedang mengadakan sesi jerayawara di seluruh negara dan ini merupakan kali yang ke 14 bagi memberikan penjelasan berhubung geran-geran sepadan yang dijadual akan berakhir pada 7 April 2022. Melalui siri-siri jerayawara tersebut, penerangan diberikan berhubung garis panduan permohonan geran kepada penggiat industri pelancongan, seni dan budaya yang melibatkan empat (4) geran iaitu Geran Sepadan Sektor Pelancongan (GSSP), Garis Panduan Geran Sepadan Sektor Kebudayaan (GSSK) yang secara keseluruhan berjumlah RM50 juta. Manakala bagi Geran Padanan bagi tujuan pembaikan Inap Desa (Homestay) dan Geran Padanan bagi tujuan pembaikan kepada Hotel Bajet jumlah keseluruhan geran adalah sebanyak RM30 juta.

Matlamat utama pemberian geran-geran padanan pembaikan tersebut adalah untuk memastikan kemudahan dan infrastruktur pelancongan yang ditawarkan sentiasa berada dalam keadaan baik dan berkualiti selaras dengan proses pemulihan industri pelancongan negara. Selain itu, geran sepadan sektor pelancongan dan kebudayaan yang disediakan juga adalah bertujuan untuk memberi bantuan kepada penggiat industri memulakan kembali penganjuran program berasakan pelancongan dan kebudayaan. Sesi jerayawara yang diadakan adalah untuk memberikan penjelasan secara langsung berhubung pelaksanaan inisiatif geran dari segi tatacara permohonan, mekanisme pelaksanaan dan kaedah penyaluran geran.

"Melalui inisiatif-inisiatif yang diberikan ini, MOTAC berharap ia dapat membantu dan dimanfaatkan sepenuhnya oleh para penggiat industri pelancongan, seni dan budaya dalam merancakkan semula ekonomi pasca COVID-19" jelas YB Dato' Sri Hajah Nancy.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :