Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Menyambut Baik Pelan Pemulihan Negara

16 Jun 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyambut baik pengumuman yang dibuat oleh YAB Perdana Menteri berhubung Pelan Pemulihan Negara yang merupakan satu strategi peralihan keluar secara berfasa dari kemelut pandemik COVID-19.

MOTAC menyokong penuh usaha Kerajaan dalam melaksanakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan mulai 26 Februari 2021 yang lalu bagi mencapai sasaran sebanyak 80% populasi divaksin agar imuniti kelompok negara dapat direalisasikan.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, YB. Dato' Sri Hajah Nancy Shukri berkata, sebagai peringkat permulaan, MOTAC akan memberikan keutamaan kepada sub-sektor yang sedang beroperasi dalam tempoh PKP 3.0 yang dikategorikan sebagai tourism frontliners menerusi Program Vaksinasi dan Sukarelawan MOTAC.

Bagi menjayakan program ini, MOTAC telah mencadangkan kepada MOSTI agar pemberian suntikan vaksin dilaksanakan secara berfasa bermula dengan 30,530 tenaga kerja yang melibatkan beberapa sub-sektor perkhidmatan pelancongan yang dibenarkan beroperasi.

Perkara ini penting kerana tenaga kerja dalam sektor pelancongan perlu bersama-sama dengan seluruh rakyat Malaysia untuk mempunyai daya ketahanan diri melawan virus COVID-19.

MOTAC juga berharap aktiviti pelancongan domestik dapat kembali rancak semula selepas kerajaan mempertimbangkan untuk membenarkan aktiviti pergerakan rentas negeri yang dijangka dapat dibuka pada bulan November dalam Fasa Keempat, Pelan Pemulihan Negara. Perkara ini juga tertakluk kepada bilangan kes COVID-19 adalah rendah, sistem kesihatan awam berada di tahap selamat dan program vaksinasi telah mencapai tahap imuniti kelompok atau 'herd immunity'.

Selain itu, MOTAC juga mengambil inisiatif untuk menawarkan mana-mana fasiliti atau aset yang bersesuaian di bawah MOTAC untuk dijadikan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sekiranya diperlukan oleh MOSTI bagi mempercepatkan proses vaksinasi. Sehingga kini, beberapa lokasi telah dikenalpasti, seperti Kompleks Kraf, Kompleks JKKN dan Hotel Seri Malaysia yang berada di seluruh negara.

MOTAC juga telah bekerjasama dengan pihak Industri seperti Malaysian Association of Hotels (MAH), Malaysia Association of Hotel Owners (MAHO) dan Malaysian Association of Convention & Exhibition (MACEOS) bagi tujuan penggunaan fasiliti hotel serta pusat konvensyen untuk dijadikan Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :