Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Mempromosikan Ekopelancongan Di Expo 2020 Dubai

29 Disember 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) melalui agensinya Tourism Malaysia menjadi tuan rumah kepada Pavilion Malaysia bagi minggu ke-13 di Expo 2020 Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) bermula 26 Disember 2021 hingga 31 Disember 2021.

Bertemakan ekopelancongan, Malaysia dipromosikan sebagai Top of the Mind Ecotourism Destination of the World. Minggu Ekopelancongan di Astaka Malaysia adalah bertepatan dengan Dasar Pelancongan Negara Malaysia 2020-2030 yang mengetengahkan aktiviti pelancongan lestari dan bertanggungjawab. Delegasi Malaysia disertai oleh 16 organisasi yang terdiri daripada lima (5) lembaga pelancongan negeri, tiga (3) persatuan, satu (1) rangkaian hotel, satu (1) pemilik produk dan enam (6) pengusaha pelancongan.

Sepanjang Minggu Ekopelancongan di Astaka Malaysia, Tourism Malaysia juga dijadual menganjurkan siri perkongsian ilmu Expert Talk di mana para peserta berpeluang mengetahui dengan lebih lanjut tentang perspektif-perspekstif ekopelancongan yang berbeza di Malaysia oleh para penceramah terkenal Malaysia iaitu:

  • En. Andrew Sebastian - Ecotourism & Conservation Society Malaysia
  • En. Syed Abd Rahman Syed Hassan - Diveheart Malaysia
  • Prof. Adj. Anthony Wong Kim Hooi - Pakar Ekopelancongan & Kelestarian
  • En. Eric Sinnaya - Malaysia Nature Society

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) Yang Berhormat Menteri Dato' Sri Hajah Nancy Shukri turut merasmikan pelancaran beca tradisional Malaysia pada hari ini serta beberapa pakej Malaysia yang mempromosikan produk ekopelancongan baharu di seluruh Malaysia.

Dato' Sri Nancy juga akan menghadiri majlis networking dinner bersama para pemain industri dan wakil media di UAE pada 30 Disember 2021 bersempena Misi Jualan Pelancongan yang pertama kali diketuai beliau di Timur Tengah. Misi pelancongan yang bermula 1 hingga 5 Januari 2022 bertujuan memulihkan dan meningkatkan komitmen dalam mewujudkan kerjasama pelancongan bersama pemain industri pelancongan antarabangsa pada masa hadapan.

"Penyertaan Malaysia dalam ekspo serta pembentukan kerjasama pintar dan strategik secara global ini bukan sahaja penting dalam mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pilihan tetapi paling utama ialah ia bertindak sebagai pemacu yang akan membantu penggiat industri serta semua pihak yang terlibat dalam rantaian ekonomi ini yang terjejas teruk 2 tahun lalu, menjana semula pendapatan. Malah hasrat ini juga seiring dengan promosi kita dalam inisiatif Gelembung Pelancongan Antarabangsa Langkawi."

Pada tahun ini, Kerajaan Malaysia telah melancarkan Projek Rintis Gelembung Perjalanan Antarabangsa Langkawi yang menyasarkan ketibaan para pelancong antarabangsa lengkap divaksinasi bermula pada 15 November 2021.

Setakat 27 Disember 2021, 97.6% daripada populasi dewasa Malaysia telah vaksin sepenuhnya, manakala peratus keseluruhan populasi penduduk yang telah menerima vaksinasi lengkap ialah 78.4%.

Penyertaan Malaysia dalam Expo 2020 Dubai diterajui oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dengan Malaysian Green Technology and Climate Change Corporation (MGTC) sebagai agensi pelaksana.

Untuk maklumat lanjut, layari https://www.expo2020dubai.com/.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :