Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Komited Untuk Bekerjasama Dengan MOSTI Dan KKM Dalam Usaha Mencapai Tahap Imuniti Kelompok Negara

9 Jun 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) akan bekerjasama dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi memberi keutamaan suntikan vaksin kepada tourism frontliners yang sedang bertugas dalam tempoh PKP 3.0 bagi tujuan kuarantin, pengasingan dan pekerjaan untuk perkhidmatan perlu yang melibatkan tenaga kerja sektor perhotelan, petugas Meetings, Incentives, Conferencing and Exhibition (MICE) dan penerbangan menerusi pelaksanaan Pelan Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). Pemberian suntikan vaksin bagi fasa pertama akan melibatkan petugas dalam kategori berikut :-

  • Petugas hotel sebagai Pusat Kuarantin (berdaftar dengan MOTAC);
  • Petugas hotel bukan Pusat Kuarantin tetapi beroperasi sepanjang PKP 3.0 (berdaftar dengan MOTAC);
  • Petugas industri penerbangan yang masih bertugas bagi bulan Jun 2021 (MAS, AirAsia, Malindo); dan
  • Petugas MICE yang bertugas di PPV

Fasa seterusnya akan melibatkan mereka yang berada dalam sub-sektor lain di bawah MOTAC berdasarkan kepada kelonggaran pengoperasian sektor ekonomi selepas PKP 3.0.

Pelaksanaan ini dirancang bagi membantu untuk memulihkan industri pelancongan yang telah terjejas teruk akibat penularan pandemik COVID-19. Ia akan dimulakan selepas fasa suntikan untuk anggota barisan hadapan dan golongan berisiko tinggi selesai dilaksanakan.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri berkata komitmen ini boleh menjadi pemangkin buat industri pelancongan negara untuk kembali bangkit, seterusnya membantu negara dalam mempercepatkan fasa pemulihan ekonomi.

Dalam masa yang sama, MOTAC menerusi agensinya, Malaysia Convention and Exhibition Bureau (MyCEB) telah berganding bahu bersama pemain industri menawarkan Pusat-pusat Persidangan dan Pameran sebagai Pusat Pemberian Vaksin (PPV) untuk meningkatkan kadar vaksinasi kepada seluruh rakyat Malaysia.

Antaranya termasuklah Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC), Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor, Johor Bahru, Pusat Konvensyen Setia Spice, Pulau Pinang, Pusat Konvensyen Seberang Perai Arena, Pulau Pinang, Pusat Konvensyen Borneo Kuching, Dewan Konvensyen Sultan Haji Ahmad Shah, Pahang dan Dewan Konvensyen Majlis Daerah Bera, Pahang.

Langkah ini boleh membantu MOSTI dan KKM melancarkan proses pemberian suntikan vaksin di seluruh negara, jelas YB Dato’ Sri Hajah Nancy lagi.

Pada masa yang sama, orang ramai diingatkan untuk terus mematuhi arahan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi menjayakan matlamat untuk mengekang penularan pandemik COVID-19 di negara ini.
Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :