Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Komited Jayakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan

26 Jun 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) sentiasa menyokong usaha kerajaan dalam menetapkan sasaran untuk mencapai sebanyak 80% populasi divaksin bagi membentuk imuniti kelompok negara.

Dalam konteks tersebut, MOTAC telah menyediakan satu kerangka secara holistik berhubung Pelan Pemulihan Pelancongan (Tourism Recovery Plan) selari dengan Pelan Pemulihan Negara sepertimana yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri baru-baru ini.

Dalam pelan pemulihan tersebut, MOTAC telah menggariskan tiga (3) fasa bagi membantu pihak kerajaan untuk mempercepatkan program vaksinasi di seluruh negara dan seterusnya dapat menjayakan Program COVID-19 Free Destination. Berikut adalah fasa-fasa pelaksanaan yang dirancang:

Fasa Pertama:
  • Melalui perbincangan bersama Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 MOSTI, satu ketetapan telah dibuat untuk menjadikan Pulau Langkawi sebagai destinasi rintis bagi Program COVID-19 Free Destination.
  • Kerajaan turut bersetuju untuk meningkatkan kapasiti pemberian vaksin kepada penduduk Pulau Langkawi serta menjadikan Kompleks Kraf Langkawi sebagai Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Awam Tambahan mulai pertengahan bulan Julai 2021.
  • Selain Langkawi, destinasi rintis bagi Program COVID-19 Free Destination ini turut dicadang untuk dilaksanakan ialah di Kuching, Sarawak. Pemilihan bandar Kuching adalah bertepatan dengan lokasinya yang terkenal dengan kemasukan pelancong baik dari dalam mahupun luar negara. Malahan, MOTAC juga telah menjalinkan kerjasama dengan kerajaan negeri Sarawak dalam usaha untuk mengangkat Bandar Raya Kuching sebagai salah satu jaringan bandar raya kreatif (creative cities network) di peringkat UNESCO dan ASEAN di bawah kategori Gastronomi pada masa terdekat

Fasa Kedua:
  • MOTAC juga telah mengadakan Mesyuarat Penyelarasan Bantuan untuk memperluaskan program ini ke pulau-pulau peranginan yang menjadi tumpuan utama pelancong seperti Pulau Redang, Pulau Perhentian, Pulau Pangkor, Pulau Tioman dan juga pulau-pulau yang lain. Perbincangan telah diadakan bersama Jabatan Pelancongan Negeri dan Pejabat Daerah yang berkaitan terutama melibatkan elemen promosi serta usaha meningkatkan kapasiti pemberian vaksin kepada penduduk setempat di pulau-pulau tersebut.
  • Berdasarkan perbincangan tersebut, Jabatan Pelancongan Negeri dan Pejabat Daerah disarankan untuk mengemukakan perancangan serta permohonan mengenai keperluan yang boleh dipertimbangkan oleh pihak MOTAC.

Fasa Ketiga:
  • Sesi libat urus antara MOTAC dengan semua Kerajaan Negeri berhubung penentuan destinasi pelancongan utama yang menjadi tarikan pelancong untuk diketengahkan sebagai lokasi yang akan diberikan perhatian dalam fasa ini. Selain itu, kerjasama juga adalah termasuk penggunaan fasiliti bersesuaian yang dapat digemblengkan untuk dijadikan pusat PPV.

Selain itu, MOTAC juga telah mengambil inisiatif dengan kerjasama MOSTI serta Persatuan Pemuzik dan Buskers untuk Persembahan Pemuzik/Buskers di PPV Awam. Inisiatif tersebut akan dilaksanakan mulai 8 Julai sehingga 31 Disember 2021 bermula di dua buah PPV Mega iaitu; Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC) dan World Trade Centre (WTC).

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri berkata Pelan Pemulihan Pelancongan serta inisiatif yang diambil oleh MOTAC ini boleh menjadi pemangkin buat industri pelancongan dan budaya untuk kembali bangkit, seterusnya membantu negara dalam mempercepatkan fasa pemulihan ekonomi.

Pada masa yang sama, beliau turut menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk segera mendaftar dan menepati temujanji vaksin bagi mencapai sasaran 80% imuniti kelompok negara supaya Malaysia bebas daripada wabak pandemik ini.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :