Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Hargai Peruntukan Dalam Belanjawan 2021 Kepada Sektor Pelancongan, Seni Dan Budaya

6 November 2020 - Bagi pihak Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), saya ingin merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Kerajaan di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, atas kejayaan Menteri Kewangan membentangkan satu bajet yang inklusif dengan mengambil kira keadaan yang amat mencabar pada masa ini.

Walaupun kita sedang berdepan dengan penularan wabak COVID-19 yang turut memberi impak kepada seluruh dunia, Kerajaan berjaya membentangkan Belanjawan 2021 yang mencerminkan keprihatinan kepimpinan YAB Perdana Menteri dalam memastikan semua pihak yang menyumbang kepada rantaian ekonomi berkaitan dengan sektor pelancongan seperti penginapan, pengangkutan, makanan dan minuman, agensi pelancongan, aset-aset warisan seni dan budaya serta pengurusan acara di negara ini, diberi perhatian.

MOTAC yakin kesungguhan Kerajaan dalam memastikan Matlamat Kedua, iaitu Kelangsungan perniagaan menerusi Strategi Ke-2 dalam memperkukuhkan sektor-sektor tumpuan, khasnya kelangsungan industri pelancongan menjadi suntikan semangat kepada semua yang terlibat dalam pertumbuhan sektor pelancongan, seni dan budaya di negara ini.

Antara tumpuan langsung adalah :-
  1. RM50 juta untuk program latihan dan penempatan semula bagi 8000 kakitangan dari syarikat penerbangan di Malaysia;
  2. Peluang pekerjaan kepada 500 orang daripada komuniti setempat dan Orang Asli sebagai jurupandu pelancong di semua taman negara bagi merancakkan eko-pelancongan;
  3. RM50 juta disediakan bagi kerja-kerja penyelenggaraan dan baik pulih kemudahan pelancongan di seluruh negara;
  4. RM20 juta juga diperuntukkan bagi menambah baik infrastruktur dan mempergiat promosi Kampung-Kampung Budaya di Terengganu, Melaka, Sarawak dan Negeri Sembilan;
  5. RM10 juta ringgit diperuntukkan bagi memastikan bangunan warisan kebangsaan seperti Bangunan Sultan Abdul Samad, dan Carcosa Seri Negara juga akan terus kekal terpelihara dan menjadi ikon pelancongan;
  6. RM35 juta kepada Malaysia Healthcare Travel Council bagi meningkatkan daya saing industri pelancongan kesihatan tempatan. Kerajaan juga akan melanjutkan pengecualian cukai pendapatan bagi eksport perkhidmatan jagaan kesihatan swasta sehingga tahun 2022;
  7. RM1,000 di bawah Geran Khas Prihatin Tambahan akan diberikan kepada peniaga dan penjaja di Sabah. Geran khas ini juga akan diberikan kepada pemandu teksi, e-hailing, kereta sewa dan pemandu pelancong di Sabah;
  8. Pengecualian levi tabung HRDF akan diberikan selama enam bulan berkuat kuasa 1 Januari 2021 bagi membantu mengurangkan beban aliran tunai syarikat yang masih terjejas. Pengecualian tersebut akan meliputi sektor pelancongan dan syarikat yang terjejas COVID-19; dan
  9. RM150 juta diperuntukkan bagi inisiatif Shop Malaysia Online melalui usahasama dengan platform e-commerce utama untuk menggalakkan perbelanjaan secara dalam talian yang akan memanfaatkan 500 ribu usahawan tempatan termasuk pengusaha produk halal dan kraftangan.

Selain daripada itu, program peningkatan kemahiran dan latihan semula atau reskilling and upskilling menerusi peruntukan sebanyak RM100 juta ringgit kepada pihak berkuasa pembangunan wilayah terutamanya IRDA dan SEDIA untuk melengkapkan kemahiran baharu kepada tenaga kerja yang terjejas teruk akibat penutupan sempadan bagi pelancong asing mampu membantu mereka mendapat peluang kerja atau sumber pendapatan baharu.

Belanjawan 2021 turut menekankan kepada Pelaksanaan Program Subsidi Upah selama 3 bulan lagi dengan lebih bersasar, khususnya bagi pelancongan termasuk sektor peruncitan dengan kadar RM600 ringgit sebulan bagi pekerja bergaji RM4,000 ke bawah. Selain itu, had 200 pekerja bagi setiap permohonan akan ditingkatkan kepada 500 pekerja. Sebanyak 1.5 bilion ringgit diperuntukkan dan dijangka akan membantu kira-kira 70 ribu majikan dan 900 ribu pekerja.

Sokongan berterusan kerajaan terhadap industri pelancongan, seni dan budaya tempatan ini, sekaligus membolehkan MOTAC menjadi salah satu Kementerian teras dalam menyumbang kepada pemulihan ekonomi negara pasca COVID-19.

Kesemua aspek yang diberi perhatian ini secara tidak langsung membolehkan lebih ramai pihak dapat menyumbang kepada pertumbuhan industri pelancongan, seni dan budaya, merancang strategi yang lebih mampan dan berdaya saing dalam merancakkan kembali industri ini.

Oleh itu, saya juga ingin menyeru sahabat-sahabat penggiat industri pelancongan, seni dan budaya tanah air, marilah kita bersama-sama berganding bahu untuk memulihkan industri pelancongan, seni dan budaya negara dengan sokongan belanjawan yang telah diumumkan oleh Kerajaan pada hari ini.

DATO’ SRI HAJAH NANCY SHUKRI
MENTERI PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA

Dikeluarkan oleh:
PEJABAT MENTERI
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :