Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Menteri Pelancongan, Seni Dan Budaya Adakan Pertemuan Dengan Pengarah-Pengarah Tourism Malaysia Luar Negara

6 Oktober 2021 - Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Dato' Sri Hajah Nancy Shukri telah mengadakan pertemuan secara maya bersama 43 orang Pengarah Tourism Malaysia yang berada di pelbagai negara. Sesi perbincangan adalah menjurus kepada potensi pembukaan semula aktiviti pelancongan antarabangsa apabila pintu sempadan negara kembali dibuka kelak.

"Data yang kita perolehi daripada semua Pengarah Tourism Malaysia luar negara akan dijadikan panduan untuk kita mengenalpasti tahap kesediaan negara untuk menyasarkan pembukaan sektor pelancongan antarabangsa. Ini dapat membantu kita untuk merangka kempen promosi dan pemasaran bagi membolehkan pelancong luar negara menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan apabila sempadan negara dibuka nanti," kata YB Dato' Sri Hajah Nancy.

Sesi libat urus ini juga membincangkan perkara-perkara berkaitan peraturan kesihatan serta amalan terbaik yang dilaksanakan oleh negara luar. Informasi seperti ini dapat membantu pihak MOTAC dalam merangka mekanisme yang bersesuaian berhubung urusan kemasukan, faktor kesihatan dan keselamatan, imigresen serta sistem penjejakan data. Perkara ini seterusnya akan dikemukakan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk dipertimbangkan sebelum keputusan membuka semula sempadan negara dibuat.

Sementara itu, antara isu yang dikemukakan oleh Pengarah Tourism Malaysia Luar Negara adalah berkaitan tempoh kuarantin semasa ketibaan, pengiktirafan vaksinasi dan SOP yang jelas untuk pelancong luar negara.

Untuk rekod, industri pelancongan negara terjejas teruk dalam tempoh pandemik ini dengan anggaran kerugian sebanyak RM135 bilion. Jumlah ini dijangka meningkat kepada RM165 bilion pada tahun 2021.

YB Dato Sri Hajah Nancy turut berkata, Tourism Malaysia perlu meningkatkan promosi berhubung keunikan Malaysia di persada dunia seiring dengan tumpuan MOTAC terhadap cadangan pembukaan gelembung pelancongan antarabangsa.

"Bagi mencapai sasaran kemasukan 16 juta pelancong antarabangsa dan pendapatan sekurang-kurangnya RM45 bilion pada tahun 2025, kita perlu bersama-sama berganding bahu dan bekerja sebagai satu pasukan demi mencapai matlamat memulihkan kembali industri ini seiring dengan tagline MOTAC, Coming Back Stronger," jelas beliau.

Turut hadir dalam sesi libat urus berkenaan ialah Datuk Wira Dr Noor Zari Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC. Beliau turut menyatakan bahawa promosi dan pemasaran perlulah mengangkat produk pelancongan yang lebih baik terutamanya dalam aspek kelestarian pelancongan itu sendiri.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :