Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Majlis Pelancaran Dan Penyerahan Lapel Pin Mesra Malaysia Serta Sijil Penyertaan Kursus Mesra Malaysia

23 NOVEMBER 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) hari ini melancarkan Lapel Pin Mesra Malaysia serta Penyerahan Sijil Penyertaan Kursus Mesra Malaysia kepada penggiat industri pelancongan. Majlis telah dirasmikan oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya bertempat di Hotel InterContinental, Kuala Lumpur.

Kursus Mesra Malaysia merupakan kursus selama satu (1) hari yang menggantikan Kursus We Are The Host (WATH) yang telah dilaksanakan sejak tahun 2014. Modul Mesra Malaysia ini adalah hasil penambahbaikan daripada modul sedia ada We Are The Host (WATH) dan Mesra Malaysia (versi 2007) yang bermatlamat untuk melatih kakitangan barisan hadapan (frontliners) dalam sektor pelancongan. Pelaksanaan kursus ini adalah selaras dengan usaha MOTAC untuk melahirkan frontliners yang mesra pelancong dan memiliki nilai hospitaliti yang tinggi.

Sepanjang tempoh pandemik COVID-19, Kursus Mesra Malaysia telah dilaksanakan secara dalam talian dan setakat ini seramai 1100 orang peserta Kursus Mesra Malaysia telah berjaya menduduki kursus ini dengan jayanya. YB Dato' Sri Hajah Nancy berkata, inisiatif yang dilaksanakan ini telah menunjukkan bahawa MOTAC sentiasa komited dalam usaha meningkatkan pengetahuan secara berterusan kepada pemain industri pelancongan walaupun dalam tempoh pandemik melanda negara.

Tambah YB Dato' Sri Hajah Nancy, objektif utama kursus Mesra Malaysia ini adalah untuk melengkapkan penggiat industri dengan kaedah penyampaian bagi memenuhi ekspektasi pelanggan yang terlibat secara langsung dalam rantaian industri pelancongan, di samping berkongsi amalan terbaik yang boleh dicontohi dan diamalkan apabila berhadapan dengan karenah pelancong. Selain itu, kursus ini turut memupuk dan menerapkan nilai-nilai hospitaliti agar perkhidmatan yang disampaikan kepada pelancong adalah pada tahap yang terbaik. Kursus ini juga merupakan pra-syarat yang wajib dihadiri oleh pemandu pelancong sebelum dilesenkan oleh Kementerian.

Lapel Pin Mesra Malaysia ini dibuat khas untuk memberi penghargaan kepada tenaga pengajar dan peserta kursus terutamanya frontliners sebagai simbolik bahawa mereka telah berjaya menghadiri dan menamatkan Kursus Mesra Malaysia ini.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :