Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Klang Jadi Kawasan Angkat MOTAC Bagi Bantu Percepat Kerja-Kerja Pembersihan Pasca Banjir

30 Disember 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) telah menggerakkan misi bantuan pasca banjir ke Daerah Klang yang dijadikan sebagai kawasan angkat bagi membantu mempercepatkan proses pembersihan pasca banjir.

MOTAC mengambil tanggungjawab dengan menggerakkan misi pasca banjir ke kawasan Taman Sri Muda dalam Daerah Klang yang menjadi antara kawasan paling terjejas teruk semasa bencana tempoh hari.

Menurut YBhg. Datuk Wira Dr. Noor Zari Hamat, KSU MOTAC, seramai 150 kakitangan serta agensi di bawahnya terlibat sebagai sukarelawan untuk misi bantuan khas pada kali ini termasuklah pasukan Voluntourism dalam kalangan penggiat industri di bawah MOTAC. Pasukan sukarelawan yang menyertai misi tersebut telah membantu kerja-kerja pembersihan rumah mangsa banjir yang terjejas teruk akibat kesan lumpur yang tebal.

Sebelum ini Kumpulan Misi Bantuan MOTAC telah beberapa kali ke kawasan ini untuk misi bantuan pasca banjir. Namun begitu, ini merupakan misi pertama MOTAC setelah kawasan ini dijadikan kawasan angkat.

MOTAC dengan bantuan Pejabat Tanah dan Daerah Klang serta Majlis Bandaraya Shah Alam sedang mengumpul maklumat berkenaan jumlah rumah dan keluarga yang terlibat di kawasan angkat ini yang masih memerlukan bantuan sukarelawan bagi kerja-kerja pembersihan bagi merancang misi pasca banjir seterusnya.

Sementara itu, YBhg. Datuk Wira Dr. Noor Zari Hamat turut memaklumkan bahawa pihak MOTAC melalui jabatan dan agensi serta penggiat industri turut menggerakkan misi bantuan pasca banjir ke lokasi-lokasi lain yang terjejas teruk di sekitar Selangor dan Pahang. Setakat semalam, sekurang-kurangnya 30 Misi Pasca Banjir telah dilaksanakan oleh MOTAC melibatkan lebih kurang 1000 sukarelawan.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :