Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Isu Penangguhan Sementara Kebenaran Perjalanan Mengerjakan Umrah Oleh KKM

9 Januari 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) yakin semua agensi pelancongan pengendali pakej umrah yang berdaftar di bawah MOTAC telah melaksanakan tanggungjawab mereka dengan penuh komited bagi memastikan industri pelancongan negara pulih semula. Para penggiat industri telah bersama-sama dengan MOTAC dalam mengharungi cabaran sejak negara berdepan dengan pandemik COVID-19 sehinggalah pihak kerajaan membuat keputusan untuk membenarkan pakej mengerjakan ibadah umrah beroperasi semula pada 18 Oktober 2021.

Walau bagaimanapun, pengumuman penangguhan ibadah umrah selama sebulan bermula 8 Januari lalu, sedikit sebanyak telah menjejaskan perancangan para penggiat industri yang terlibat namun mereka masih menyatakan komitmen untuk terus berjuang meskipun terpaksa mengalami kerugian.

Sehubungan itu, MOTAC berusaha mencari penyelesaian terbaik dalam meringankan impak terhadap syarikat pengendali umrah yang berdaftar di bawah MOTAC yang terkesan berikutan pengumuman tersebut.

MOTAC sedar bahawa cabaran besar yang dihadapi merangkumi 4 perkara iaitu visa umrah, pengangkutan jemaah di lapangan (ground transportation), tempahan penginapan dan makanan jemaah yang tidak dapat ditebus semula (refund).

Dalam pada itu, MOTAC juga sedang bekerjasama dengan pihak KKM, NADMA dan Persatuan-Persatuan Agensi Pelancongan yang menyediakan pakej umrah bagi menambah baik SOP umrah sedia ada untuk kelulusan pihak MKN supaya lebih sesuai dengan keperluan semasa dalam menangani ancaman penularan COVID-19.

Antara cadangan yang dibincangkan termasuklah:

  1. Pengesahan vaksinasi jemaah sebelum menerima bayaran pakej perkhidmatan umrah/ziarah; dan
  2. Menjalani kuarantin wajib di stesen kuarantin atau hotel yang telah dikenal pasti sebagai stesen kuarantin oleh pihak NADMA apabila pulang ke Malaysia.

Berhubung kenyataan KKM bahawa terdapat sebilangan jemaah umrah yang didapati tiada rekod vaksinasi, MOTAC dan agensi pengendali umrah yakin perkara ini dapat diselesaikan menerusi siasatan yang sedang dijalankan oleh KKM. Sebagai pihak yang paling terkesan, sebarang penangguhan pastinya memberi tamparan hebat bagi agensi pengendali umrah yang baru kini dapat beroperasi semula selepas hampir dua tahun bergelut dengan cabaran yang sukar. MOTAC percaya bahawa agensi pengendali umrah telah menjalankan tanggungjawab mereka dan melaksanakan SOP yang dibangunkan sebaik mungkin kerana pastinya mereka sendiri tidak mahu timbul sebarang masalah dalam urusan ini.

Pada masa yang sama, MOTAC ingin memaklumkan juga bahawa proses kelulusan pengiklanan pakej umrah/ziarah turut ditangguhkan selama tempoh penangguhan mulai 8 Januari 2022 memandangkan tarikh penerbangan tidak boleh ditentukan disebabkan penangguhan yang mana merupakan syarat wajib dalam pengiklanan.

MOTAC memahami kesulitan yang dihadapi oleh agensi pelancongan umrah akibat daripada penangguhan yang telah dilaksanakan. Marilah kita sama-sama berdoa agar penangguhan ini hanya bersifat sementara supaya pihak industri umrah dapat beroperasi semula secepat mungkin dan rakyat dapat kembali mengerjakan ibadah umrah dalam suasana yang lebih selamat semua pihak berkepentingan di mohon mengambil maklum perkara ini dan sebarang pengumuman berkaitan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :