Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Dasar Pelancongan Negara (DPN) 2020 - 2030: Ke Arah Pengukuhan Industri Pelancongan Negara

23 Disember 2020 - YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Bin Hj. Mohd. Yassin, Perdana Menteri Malaysia telah melancarkan Dasar Pelancongan Negara (DPN) 2020 - 2030 yang dilaksanakan secara dalam talian menerusi Facebook Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC).

Tan Sri Muhyiddin dalam ucapannya berkata beliau optimis dan yakin, DPN 2020 - 2030 ini mampu menjamin kelangsungan industri pelancongan negara serta menjadikan Malaysia kembali sebagai destinasi pelancongan terpilih utama di peringkat global. Ini dapat dicapai melalui pendekatan utama merangkumi Pemulihan Industri Pelancongan Secara Efektif Berteraskan Norma Baharu, Pengukuhan Daya Saing, Pembangunan Sektor Pelancongan Secara Lestari dan Inklusif, serta Kesedian Mengharungi Bencana pada masa akan datang.

Dasar ini akan dilaksanakan menerusi enam (6) teras strategik utama seperti berikut:

i. transformasi tadbir urus
ii. mewujudkan zon pelaburan bagi projek pelancongan yang inklusif;
iii. mempergiatkan digitalisasi pelancongan;
iv. memperkayakan pengalaman dan kepuasan pelancong;
v. memperkukuhkan komitmen terhadap pelancongan lestari; dan
vi. meningkatkan kapasiti modal insan dalam semua sub-sektor pelancongan.

Selain itu, pembangunan industri pelancongan yang berasaskan teknologi digital adalah penting bagi memastikan objektif DPN 2020 - 2030 ini dapat dicapai. Untuk itu, bagi menggalakkan pelaburan pelancongan yang berpusatkan teknologi, Malaysia akan mewujudkan zon pelaburan untuk projek pelancongan atau Special Tourism Investment Zones. Zon ini dijangka dapat meningkatkan kerjasama awam-swasta serta menarik lebih ramai pelabur tempatan dan antarabangsa dalam bidang teknologi digital sektor pelancongan.

Jelas Tan Sri Muhyiddin lagi, Malaysia juga berhasrat untuk menjadikan Malaysia sebagai Top of The Mind Ecotourism Destination of the World. Beliau yakin kelestarian sumber boleh memacu pertumbuhan ekonomi baharu melalui ekopelancongan di samping mewujudkan peluang pekerjaan. Usaha ini juga adalah selaras dengan komitmen Malaysia terhadap Agenda 2030 dan 17 Matlamat Pembangunan Lestari atau Sustainable Development Goals di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau United Nations.

Sementara itu, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia dalam ucapan alu-aluannya berkata melalui dasar ini, tumpuan akan diberikan kepada pelancongan lestari dan peningkatan pendapatan pelancongan yang merupakan indikator terpenting dalam memberi impak kepada ekonomi negara. Dalam hal ini, pembangunan industri pelancongan adalah ke arah mengutamakan kualiti berbanding kuantiti, atau dalam istilah yang lebih mudah adalah kepada quality tourist atau high yield tourist.

Dato' Sri Hajah Nancy berharap agar semua pihak bersatu hati menggerakkan DPN 2020 - 2030 ke arah memartabatkan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dan kebudayaan di serata dunia.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :