Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

PROJEK KRAF KAMPUNGKU BESUT, TERENGGANU MEMPERKASA SENI UKIRAN KAYU

BESUT, 15 MAC 2018 - Kraftangan Malaysia agensi di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia hari ini mengadakan Majlis Perasmian Kraf KampungKu Besut, Terengganu bertempat di Desa Ukiran Kayu, Kampung Raja, Besut, Terengganu. Majlis ini disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Tan Sri Abdul Aziz, Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia.

Hadir sama ialah Yang Berhormat Dato’ Seri Haji Idris bin Jusoh, Menteri Pendidikan Tinggi merangkap Ahli Parlimen Besut.

Terdahulu kehadiran tetamu kehormat disambut oleh hos Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dan Kraftangan Malaysia :

Yang Berbahagia Datuk Rashidi bin Hasbullah
Ketua Setiausaha
Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia

Yang Berbahagia Cik Saraya binti Arbi
Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan)
Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia

Yang Berbahagia Datuk Wira Hj. Ab. Ghaffar bin A. Tambi
Pengerusi Kraftangan Malaysia

Yang Berbahagia Encik Ibrahim bin Ismail
Ketua Pengarah Kraftangan Malaysia

Projek Kraf KampungKu merupakan inisiatif Kraftangan Malaysia untuk membangunkan komuniti setempat di bawah Program Satu Daerah Satu Industri - Produk Kraf. Projek Kraf KampungKu Besut merupakan projek pertama bagi tahun 2018 dan projek yang kelima selepas 4 projek telah dilaksanakan pada tahun 2016 dan 2017 seperti berikut :Daerah Besut terkenal dengan pelbagai kegiatan ekonomi antaranya penghasilan produk kraf tangan. Sehingga 31 Januari 2018, seramai 678 usahawan kraf di Negeri Terengganu telah berdaftar di bawah Kraftangan Malaysia dengan bilangan tenaga kerja seramai 383 orang. Keseluruhan usahawan kraf yang terdapat di Daerah Besut adalah seramai 46 orang yang meliputi 32 orang usahawan kraf ukiran kayu, 10 orang usahawan kraf hasil logam (parang), 2 orang usahawan kraf kayu (rebana) dan 2 orang usahawan kraf tekstil (batik).

Melalui projek Kraf KampungKu, Daerah Besut, yang terkenal dengan produk ukiran kayu akan diberikan penjenamaan semula dan seterusnya dapat mempertingkatkan pengeluaran dan pemasaran terutamanya kepada usahawan kraf agar terus berjaya, kukuh dan terus menghasilkan produk kraf yang lebih berkualiti.

Projek Kraf KampungKu ternyata bukan sahaja membawa manfaat kepada penduduk setempat, tetapi juga mendatangkan faedah kepada industri lain seperti inap desa, pelancongan, perkhidmatan dan juga industri hiliran. Melihat kepada warisan dan kesenian yang ada di Daerah Besut ini, pihak Kraftangan Malaysia yakin bahawa daerah ini berpotensi untuk dimajukan menjadi pusat perusahaan kraf terkemuka dan destinasi pelancongan utama di Malaysia.

Sepertimana perlaksanaan Projek Kraf KampunKu sebelum ini, inisiatif-inisiatif yang dirancang adalah dengan mengambil pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) iaitu, penglibatan agensi-agensi kerajaan dan swasta negeri Terengganu. Sebanyak 37 agensi kerajaan dan swasta telah bersama-sama berusaha menggembleng tenaga memastikan program Kraf KampungKu Besut ini dilaksanakan dengan jayanya. Agensi yang terlibat adalah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Negeri Terengganu, Jabatan Warisan Negara Zon Timur, Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia Negeri Terengganu, Arkib Negara Malaysia Negeri Terengganu, Tourism Malaysia Wilayah Timur, Unit Perancang Ekonomi Negeri Terengganu (UPEN), Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur(ECERDC), Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS), Majlis Amanah Rakyat Daerah Besut (MARA), Pejabat Pertanian Daerah Besut, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (TEKUN), Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Terengganu Utara (KETARA), Jabatan Penyiaran Negeri Terengganu, Jabatan Penerangan Negeri Terengganu, Pejabat Pendidikan Daerah Besut, Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), SME Corp. Malaysia Terengganu, Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), Jabatan Kerja Raya Besut, Majlis Daerah Besut, Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia Terengganu (MTIB), Jabatan Pembangunan Wanita Terengganu, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Cawangan Kelantan, Politeknik Besut, Terengganu, Jabatan Laut Wilayah Timur, Pejabat Daerah Besut, Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu, Lembaga Muzium Terengganu, Jabatan Pelancongan Terengganu, Yayasan DiRaja Sultan Mizan, Persatuan Penggiat Seni Ukir Kayu Malaysia (PENGUKIR), Akademi Nik Rashidin, Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu, Majlis Kebudayaan Daerah Besut, Persatuan Homestay Negeri Terengganu dan Manis FM.

Sempena Majlis Perasmian Kraf KampungKu Besut, Terengganu ini, turut diadakan Karnival Kraf KampungKu Besut yang berlangsung mulai 15 sehingga 17 Mac 2018, selama 3 hari dari jam 9.00 pagi - 6.00 petang. Pelbagai aktiviti menarik seperti :
  • Pameran Ukiran - Tokoh Pengukir, Cenderamata Korporat, Cenderamata Pelancongan & Ukiran Halus
  • Jualan Produk Kraf - Batik, Parang, Rebana, Gasing, Jahitan Sulaman, Anyaman Kercut & Tudung Saji, Ukiran Kayu dan Gubahan Bunga
  • Pendidikan Kraf - Ukiran Kayu
  • Pameran Agensi - Korporat & Konsultasi
  • Produk Kampungku - Homestay, Buah-buahan, Hasil Laut, Agensi Pelancongan
  • Pertandingan - Gasing Uri antara Kampung, Karaoke, Bakat Seni Cilik & Spontan Ukir
  • Persembahan - Buskers
  • Demonstrasi dan Jualan Makanan - Keropok Lekor, Ikan Celup Tepung, Sate Jabi, Akok & Bahulu, Telur Kubis, Kuih Lok Lik, Kuih Gulung, Donut, Aiskrim & Minuman
  • Interaktif Kraf - Batik Blok Kayu
  • Santai Seni - Persatuan Pengukir, East Cost Economic Region Development Council (ECERDC) & akademik Nik Rashidin
Program Kraf Kampungku tidak akan terhenti atau hanya dilaksanakan di peringkat Daerah Kuala Kangsar, Keningau, Lawas, Pekan dan Besut sahaja. Ia akan dilaksanakan secara berfasa dan berperingkat di seluruh Daerah di Malaysia.

- TAMAT -

BAHAGIAN KOMUNIKASI KORPORAT, KRAFTANGAN MALAYSIA
KOMPLEKS KRAF KUALA LUMPUR, JALAN CONLAY, 50450 KUALA LUMPUR
03-2162 7459
www.kraftangan.gov.my
Kemaskini Terakhir :