Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

PENGUATKUASAAN PERATURAN BAGASI BAGI KEMASUKAN PELAWAT KE NEPAL

YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan,

PENGUATKUASAAN PERATURAN BAGASI BAGI KEMASUKAN PELAWAT KE NEPAL

Dengan hormatnya saya menarik perhatian YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan kepada perkara di atas.

2. Untuk makluman YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan, pihak Kementerian telah dimaklumkan oleh Kementerian Luar Negeri berhubung penguatkuasaan Peraturan Bagasi, Jabatan Kastam Nepal ke atas semua pelawat warganegara asing. Peraturan Bagasi ini menerangkan peruntukan had yang dibenarkan seorang pelawat asing membawa masuk ke Nepal barangan-barangan tertentu termasuklah menghadkan siling 50gram barang kemas/perhiasan emas dan perak sehingga 100 gram sahaja ke atas seorang pelawat asing. Berhubung perkara sama, sejak penguatkuasaan peraturan tersebut pada 16 Julai 2016 sehingga April 2017, 24 warga asing pelbagai kewarganegaraan termasuk dua (2) rakyat Malaysia telah diambil tindakan Jabatan Kastam Nepal (ditahan, disaman dan barangan disita) atas kegagalan mematuhi peraturan ini.

3. Sehubungan dengan itu, pihak Kementerian memohon kerjasama pihak YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan untuk memaklum dan membuat edaran kepada semua ahli persatuan YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan akan penguatkuasaan Peraturan Bagasi Jabatan Kastam Nepal ini agar perkara ini turut dimaklumkan kepada semua pelancong Malaysia yang bercadang untuk ke Nepal. Pihak Kementerian juga menyarankan agar semua ahli persatuan YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan yang berkaitan agar sentiasa membuat semakan di laman web rasmi Jabatan Kastam Nepal di www.customs.gov.np untuk mendapatkan sebarang maklumat terkini berhubung peraturan-peraturan yang berkuatkuasa dari semasa ke semasa. Bersama-sama ini dilampirkan sesalinan Peraturan Bagasi tersebut untuk perhatian dan tindakan lanjut pihak YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan.

4. Segala perhatian dan kerjasama pihak YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan berhubung edaran dan pemakluman kepada semua ahli persatuan YBhg. Datuk/Dato'/Tuan/Puan berkaitan penguatkuasaan peraturan ini amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Sekian.
Kemaskini Terakhir :