Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MESYUARAT JAWATANKUASA KABINET PELANCONGAN (JKP) KE-14 BIL. 1 TAHUN 2018

PUTRAJAYA, 20 Februari 2018 - Timbalan Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi hari ini mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pelancongan (JKP) Ke-14 Bil. 1/2018, di Dewan Persidangan, Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri. Mesyuarat ini diselaraskan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan yang diterajui oleh YB Dato' Seri Mohamed Nazri Tan Sri Abdul Aziz.

Tujuan utama mesyuarat kali ini, adalah antara lain, untuk memaklumkan mengenai Pelaksanaan Kempen Visit Malaysia Year (VMY) 2020 dan melaporkan kepada Jawatankuasa Kabinet Pelancongan mengenai prestasi ketibaan pelancong asing ke Malaysia bagi tahun 2017.

Visit Malaysia 2020, merupakan satu misi nasional dengan melibatkan semua pihak menerusi strategi lautan biru (NBOS) untuk melonjakkan nama Malaysia sebagai Top of Mind Destination dengan sasaran ketibaan pelancong seramai 36 juta orang dan sasaran pendapatan sebanyak RM168 billion. Tagline VMY 2020 ialah "Travel. Enjoy. Respect" selari dengan kempen kesedaran yang dijalankan oleh World Tourism Organization (UNWTO).

Industri pelancongan Malaysia merupakan antara penyumbang utama kepada sektor perkhidmatan negara dengan sumbangan kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 14.8% atau RM182.4 bilion. Antara sektor National Key Economic Areas (NKEA) pula, industri ini merupakan penyumbang ketiga terbesar dengan sumbangan bernilai RM73.3 bilion kepada Pendapatan Negara Kasar (Gross National Income). Di samping itu, guna tenaga industri pelancongan juga telah mencatatkan rekod tertinggi iaitu seramai 3.2 juta orang; iaitu sebanyak 22.7% daripada jumlah guna tenaga keseluruhan pada tahun 2016. (source: Tourism Satellite Account 2016 & NTP Report 2016).

Sektor Pelancongan Malaysia juga telah menerima pelbagai pengiktirafan dunia sepanjang tahun 2017. Di antaranya ialah:-
  • Malaysia is the No. 1 of Best Healthcare in the World by InternationalLiving.com;
  • Malaysia as the World's Top Muslim-Friendly Destination by Mastercard-Cresent Rating Global Muslim Travel Index;
  • Malaysia ranked as No.6 Best Places to Retire by InternationalLiving.com;
  • Kuala Lumpur ranked as 10th City in terms of international tourist arrivals by Top 100 City Destinations Ranking 2017 Edition;
  • Penang as the Second (2nd) Must Visit Destination in 2017 by CNN Travel; dan
  • Penang as the Second (2nd) Best City to Travel in 2017 by Lonely Planet.
Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pelancongan merupakan satu platform untuk perbincangan serta penyelarasan segala usaha pembangunan industri pelancongan dari segi perancangan, pembangunan produk dan infrastruktur pelancongan, pemasaran, promosi dan guna tenaga bagi industri pelancongan di negara ini.

- TAMAT -

Oleh:
Unit Komunikasi Korporat
Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC)
Tel: 03-88917194/5 Faks: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Platform Media Sosial Rasmi MOTAC:
Facebook: @MyMOTAC
Instagram: mymotac
Twitter: mymotac
Kemaskini Terakhir :