Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman
  • Utama
  • Arkib
  • Arkib Tahun 2018
  • MAJLIS PELANCARAN ISLAMIC TOURISM JOURNAL DAN MAJLIS PERASMIAN PENUTUPAN MINI SYMPOSIUM ON ISLAMIC TOURISM YANG KE- 2

MAJLIS PELANCARAN ISLAMIC TOURISM JOURNAL DAN MAJLIS PERASMIAN PENUTUPAN MINI SYMPOSIUM ON ISLAMIC TOURISM YANG KE- 2

Susulan daripada kejayaan penganjuran 1st Mini Symposium on Islamic Tourism pada 13 dan 14 April 2017, Islamic Tourism Centre (ITC) di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia telah menerbitkan "Islamic Tourism Journal" (ITJ). Jurnal pelancongan yang julung kali diterbitkan ini mengandungi (6) enam artikel berkaitan pelancongan Islam dan pelancongan mesra-Muslim (MFT) yang telah dibentangkan pada simposium tersebut.

Pelancongan Islam atau pelancongan Mesra-Muslim (Muslim-friendly Tourism (MFT)) merupakan satu segmen yang semakin mendapat perhatian. Menurut laporan State of the Global Economy Report 2017/2018, pelancong beragama Islam telah berbelanja sebanyak USD 169 billion untuk melancong pada tahun 2016. Segmen ini juga telah menunjukkan perkembangan positif sejak tahun 2000 di mana jumlah perbelanjaan bagi tahun tersebut adalah sebanyak USD20 bilion dan dianggarkan akan berkembang kepada USD 283 bilion pada tahun 2022.

Berdasarkan laporan Global Muslim Travel Index (GMTI) 2018 oleh Crescentrating dan Mastercard, Malaysia sekali lagi mengungguli tempat pertama sebagai destinasi pilihan pelancong beragama Islam untuk tempoh lapan tahun berturut-turut. Melihat kepada perkembangan positif segmen MFT dan Malaysia sebagai peneraju segmen tersebut, penerbitan ITJ ini dilihat sebagai salah satu usaha ITC untuk berkongsi hasil penulisan serta kajian berkaitan segmen MFT dikalangan penggiat industri (akademik dan bukan akademik). Ini kerana penulisan serta kajian berkaitan segmen MFT ini masih berada di peringkat awal dan usaha perlu di ambil untuk memastikan lebih banyak kajian dan penulisan mengenai segmen ini dijalankan. Dalam hal ini, ITC percaya ITJ dapat mewujudkan satu platfom yang berkesan kepada penggiat industri untuk berkongsi hasil kajian serta maklumat mengenai segmen MFT dan seterusnya menyumbang kepada perkembangan dan pengukuhan segmen tersebut.

Bagi 2nd Mini Symposium on Islamic Tourism yang diadakan kali ini iaitu pada 19 dan 20 April 2018, lima belas (15) pembentang telah membentangkan pelbagai topik berkaitan segmen MFT. Pembentang bagi simposium edisi 2018 adalah dari Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Selangor (UNISEL), Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universitiy Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), and Universiti Putra Malaysia (UPM). ITC berharap lebih ramai penyertaan daripada penggiat industri akan dapat dilihat pada 3rd Symposium on Islamic Tourism yang akan diadakan pada 2019.

Islamic Tourism Journal dirasmikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Rashidi Hasbullah sempena Majlis Perasmian Penutupan 2nd Mini Symposium on Islamic Tourism pada 20 April 2018.

- TAMAT -

Dikeluarkan oleh: Islamic Tourism Centre (ITC)
Tarikh: 21 Mac 2018
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Siti Sarah Hussin / Nadhirah Aripin di
Tel: 03-8891 7177/ 019- 3560 530 atau emel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. / Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :