Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman
  • Utama
  • Bantuan Kewangan Tahun 2022 Bagi TOBTAB & MM2H

Bantuan Kewangan Tahun 2022 Kepada Syarikat Pengendalian Pelancongan (TOBTAB) Dan Syarikat Malaysia Mysecond Home (MM2H) Yang Berlesen Di Bawah MOTAC

IMG 20220224 WA0011
IMG 20220224 WA0013
IMG 20220224 WA0012
IMG 20220224 WA0014
Untuk makluman,  permohonan Bantuan Kewangan Tahun 2022 Kepada Syarikat Pengendalian Pelancongan (TOBTAB) Dan Syarikat Malaysia Mysecond Home (MM2H) Yang Berlesen Di Bawah MOTAC telah ditutup pada 15 April 2022. Semakan dan pertanyaan mengenai status permohonan yang telah dikemukakan sebelum ini boleh dibuat melalui Pejabat MOTAC Negeri dimana permohonan dihantar.
Kerajaan melalui Bajet 2022 telah mengumumkan berkenaan pemberian Bantuan Khas kepada lebih 20 ribu pengusaha pelancongan yang berdaftar di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) untuk tempoh tiga bulan dengan peruntukan sebanyak RM 85 juta. Peruntukan ini termasuklah bantuan kepada Syarikat TOBTAB dan MM2H yang berlesen di bawah MOTAC.

Bantuan Kewangan Tahun 2022 ini merupakan salah satu inisiatif Kerajaan bagi membantu sektor pelancongan yang merupakan antara segmen yang sangat terjejas dalam tempoh pandemik COVID-19 ini. Diharap inisiatif ini dapat membantu Syarikat TOBTAB dan MM2H untuk terus berdaya saing seterusnya dapat membantu memulihkan semula sektor pelancongan Negara.

Untuk makluman, tarikh tutup permohonan telah ditetapkan pada 15 Mac 2022 dan sebarang permohonan yang dikemukakan selepas tarikh tersebut tidak akan dilayan. Tempoh masa yang diambil bagi proses pelaksanaan penyaluran bantuan kewangan ini adalah bergantung kepada kesempurnaan maklumat dan data yang diperolehi daripada syarikat TOBTAB & MM2H. Oleh yang demikian, ketepatan maklumat adalah sangat penting bagi memudah serta melicinkan proses ini.

Kerjasama daripada pihak tuan-tuan dan puan-puan adalah dimohon untuk mengemukakan butiran yang tepat apabila dipohon oleh pihak Kementerian. Ini bagi memastikan penyaluran dapat dibuat dengan teratur. Pengumpulan dan pengemaskinian maklumat ini akan dilaksanakan oleh Pejabat MOTAC Negeri. Jika terdapat pertanyaan pihak tuan-tuan dan puan-puan boleh menghubungi Pejabat MOTAC Negeri yang berdekatan. Kerjasama pihak tuan-tuan dan puan-puan dalam perkara ini adalah amat dihargai. Sebarang pemakluman terkini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Sekian terima kasih.

Kemaskini Terakhir :