F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Penambahbaikan Syarat Kelayakan Bantuan Kewangan Geran Bantuan Khas Secara One-Off RM3,000.00 Di Bawah Inisiatif PEMERKASA Bagi Syarikat Pengendali Pelancongan Yang Berlesen Di Bawah MOTAC

10 Jun 2021 - Bantuan Khas RM3,000 kepada syarikat pengendali pelancongan di bawah inisiatif Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) yang diumumkan oleh kerajaan pada 17 Mac 2021 telah membantu meringankan beban syarikat yang terkesan dengan wabak COVID-19. Sehingga kini, sebanyak 2,568 buah Syarikat Pengendali Pelancongan telah menerima bantuan kewangan ini yang melibatkan penyaluran bantuan kewangan berjumlah RM7.704 juta.

Walau bagaimanapun, disebabkan masih ramai lagi yang belum menerima manfaat daripada bantuan kewangan yang disediakan, pihak kerajaaan melalui Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) telah bersetuju untuk menambahbaik syarat-syarat kelayakan bagi memastikan lebih banyak golongan sasar dapat menerima manfaat. MOTAC berharap dengan penambahbaikan syarat kelayakan PEMERKASA ini, lebih banyak Syarikat Pengendali Pelancongan dapat tampil dan mengemukakan permohonan untuk menerima bantuan kewangan yang disediakan.

Sehubungan itu, MOTAC menyeru kepada Syarikat Pengendali Pelancongan untuk mengambil peluang yang ditawarkan ini dengan sebaiknya.

Untuk maklumat lanjut mengenai Syarat Kelayakan PEMERKASA 2021 bagi Syarikat Pengendali Pelancongan yang berlesen di bawah MOTAC, sila layari laman sesawang https://motac.gov.my/PemerkasaMotac2021.

Tarikh tutup permohonan bagi inisiatif ini telah ditetapkan sehingga 15 Julai 2021 dan sebarang permohonan yang dikemukakan selepas tarikh tersebut tidak akan dipertimbangkan.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last updated :