F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

MOTAC Hargai Bantuan Pemerkasa + Untuk Bantu Sektor Pelancongan Dan Kebudayaan

Kerajaan sentiasa prihatin dalam memastikan semua pihak yang berada dalam rantaian ekonomi terutama berkaitan dengan sektor pelancongan, seni dan kebudayaan diberi perhatian sewajarnya.

Usaha ini juga sedikit sebanyak membolehkan penggiat industri pelancongan dan budaya meneruskan kelangsungan perniagaan mereka serta dapat mengekalkan tenaga kerja di sektor masing-masing.

Justeru, bagi pihak Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), saya berterima kasih kepada YAB Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd. Yassin yang memperuntukkan sejumlah dana sebagai inisiatif terkini dalam membantu meredakan cabaran yang dihadapi penggiat industri pelancongan dan kebudayaan semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada masa ini.

Inisiatif ini menunjukkan komitmen kerajaan atas setiap keluhan rakyat dalam rantaian ekonomi sektor pelancongan dan kebudayaan yang terjejas akibat wabak pandemik COVID-19.

Melihat kepada keadaan semasa, MOTAC akan terus meningkatkan kerjasama dengan penggiat industri pelancongan dan kebudayaan menerusi sesi libat urus dalam tempoh dua minggu ini, sebagai persiapan sekiranya PKP dilanjutkan. Ini bagi mengenal pasti bentuk bantuan lain yang diperlukan golongan sasar sekaligus meningkatkan keberkesanan penyaluran fiskal kerajaan secara ‘bottom to top’.

Dalam tempoh yang sama juga, MOTAC akan memastikan penyelarasan dan pemantauan terhadap pelaksanaan PEMERKASA + akan berjalan dengan lancar agar semua penggiat industri dapat dibantu segera dan mendapat manfaat daripada bantuan tersebut.

PEMERKASA + untuk sektor pelancongan dan kebudayaan yang dapat dimanfaatkan oleh semua penggiat industri yang terlibat adalah seperti berikut:

  1. Bantuan khas secara one-off sebanyak RM500 ringgit kepada 17,000 ribu pemandu pelancong berdaftar, 4,000 bas persiaran berdaftar, pemandu teksi, kereta sewa, bas sekolah, dan e-hailing melibatkan peruntukan berjumlah RM68 juta;

  2. Melanjutkan pemberian diskaun bil elektrik sebanyak 10% selama 3 bulan tambahan antara bulan Julai hingga September 2021 kepada pengendali hotel, agensi pengembaraan dan pelancongan, premis dan kompleks membeli-belah, pusat-pusat konvensyen, taman tema dan pejabat syarikat penerbangan tempatan;

  3. Pemberian potongan khas kepada pemilik bangunan dan ruang perniagaan yang menawarkan pengurangan sewa premis perniagaan kepada PKS dan bukan PKS untuk tempoh 6 bulan lagi sehingga 31 Disember 2021 bagi pengurangan sewa sekurang-kurangnya 30% daripada kadar sewa semasa;

  4. Pengecualian cukai pelancongan dan cukai perkhidmatan ke atas penginapan yang disediakan oleh pengendali hotel masih berterusan dan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021;

  5. Skim Rehabilitasi Sewa Beli Bas dan Teksi dengan nilai peruntukan RM1 bilion. Melalui skim ini, pengusaha bas dan teksi yang layak boleh mendapatkan moratorium pinjaman sehingga 12 bulan dan melanjutkan tempoh pinjaman sehingga 36 bulan;

  6. Melanjutkan Program Subsidi Upah di bawah PERKESO selama 1 bulan bagi semua sektor ekonomi yang terkesan dengan kos RM1.5 bilion dengan had 500 pekerja bagi setiap permohonan; dan

  7. Pembiayaan mikro kredit serendah 3% sebagai modal kerja dengan peruntukan berjumlah RM1.5 bilion.

Marilah kita bersama-sama barisan petugas hadapan negara berganding bahu untuk memutuskan rantaian penularan wabak pandemik COVID-19 dengan sentiasa mengamalkan pematuhan SOP dalam kehidupan seharian kita.

Dato' Sri Hajah Nancy Shukri
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
1 Jun 2021

PUTRAJAYA


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last updated :