F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Kementerian Pelancongan, Seni Dan Budaya (MOTAC) Hargai Inisiatif Kerajaan Perkenalkan Perlindungan Ekonomi & Rakyat Malaysia (PERMAI)

YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Haji Mohd Yassin, Perdana Menteri baru sahaja mengumumkan inisiatif baharu iaitu Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) untuk tujuan meringankan beban rakyat dalam tempoh PKP, PKPB, dan PKPP.

Usaha ini juga sedikit sebanyak membolehkan penggiat industri pelancongan, seni dan budaya meneruskan kelangsungan penjanaan ekonomi perniagaan mereka, dan pada masa yang sama, dapat mengekalkan tenaga kerja masing-masing.

Dalam inisiatif PERMAI, seramai 14 ribu pemandu pelancong dapat memanfaatkan Bantuan Kewangan One-Off sebanyak RM500 yang turut diperuntukkan kepada 118 ribu pemandu teksi, bas sekolah, bas persiaran, kereta sewa dan e-hailing menerusi peruntukan tambahan sebanyak RM66 juta.

MOTAC akan bekerjasama dengan Kementerian berkaitan untuk menyegerakan proses pembayaran.

Dalam pada itu, pengendali hotel, taman tema, pusat konvensyen, pusat beli-belah, pejabat syarikat penerbangan tempatan serta agensi pengembaraan dan pelancongan juga diberi diskaun khas bil elektrik sebanyak 10 peratus bagi tempoh Januari hingga Mac 2021.

Selain itu, Geran Khas Prihatin Tambahan, atau GKP Tambahan yang diperluaskan ke tujuh negeri PKP akan memanfaatkan 500 ribu PKS dengan bayaran RM1,000, manakala 300 ribu PKS di negeri yang lain akan menerima RM500.

Alhamdulillah, Kerajaan telah menyatakan komitmen untuk turut membantu PKS di negeri yang berubah menjadi zon merah dan diisytiharkan PKP, dengan menyalurkan bantuan tambahan kepada PKS di negeri tersebut dengan serta merta.

Marilah kita terus berganding bahu bersama-sama wira dan wirawati petugas barisan hadapan kita untuk melindungi Malaysia dan rakyatnya daripada penularan wabak pandemik COVID-19 dengan mengamalkan pematuhan SOP dalam kehidupan harian kita masa kini.

Terima kasih YAB Perdana Menteri atas inisiatif Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI).

MOTAC menghargai komitmen ini yang menunjukkan kesungguhan YAB Perdana Menteri untuk memastikan penggiat industri pelancongan, seni dan budaya yang terkesan terutamanya dalam keadaan negara yang terpaksa melaksanakan PKP, PKPB, dan PKPP pada masa ini, dapat terus dibantu.

Dato' Sri Hajah Nancy Shukri
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia
18 Januari 2021

Dikeluarkan oleh:
PEJABAT MENTERI
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)

Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Last updated :