F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Kebenaran Beroperasi Sektor Perhotelan Untuk Tujuan Kuarantin, Pengasingan Dan Pekerjaan Bagi Perkhidmatan Perlu

1 Jun 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) mengambil perhatian serius terhadap pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara yang bermula pada 1 hingga 14 Jun 2021 bagi membendung penularan wabak pandemik COVID-19.

Berdasarkan ketetapan tersebut, seluruh aktiviti pelancongan dan kebudayaan adalah tidak dibenarkan kecuali penginapan hotel untuk tujuan kuarantin, pengasingan dan pekerjaan bagi perkhidmatan perlu. Penginapan dalam konteks staycation dalam daerah yang sama serta lain-lain tujuan untuk pelancongan juga tidak dibenarkan sepanjang tempoh tersebut.

Berdasarkan kebenaran yang diberikan kepada sektor perhotelan sepertimana tujuan yang dinyatakan, pihak MOTAC telah mengeluarkan surat kebenaran beroperasi yang dapat diakses menerusi pautan/emel berikut:

  1. Untuk hotel yang berdaftar dengan MOTAC, boleh semak dan muat turun melalui: http://motac.gov.my/pkphotel

  2. Untuk hotel yang tidak berdaftar dengan MOTAC dan berhasrat untuk mendapatkan kebenaran beroperasi, sila emel nama hotel bersama sijil SSM dan lesen PBT melalui: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  3. Untuk pertanyaan lanjut berhubung SOP AM di bawah aktiviti Pelancongan dan Kebudayaan, sila kemukakan email melalui This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. dan talian Hotline MOTAC: 03-89117189.

Pihak MOTAC akan sentiasa berusaha mencari jalan terbaik untuk menjaga kepentingan pihak industri yang terjejas tetapi dalam masa yang masa perlu akur dengan keputusan kerajaan untuk mengutamakan keselamatan dan kesihatan rakyat bagi mencegah penularan pandemik COVID-19.

Dalam pada itu, semua rakyat Malaysia diseru untuk bekerjasama dan mematuhi arahan PKP agar usaha kita untuk memutuskan rantaian penularan COVID-19 dengan kadar segera dapat dicapai.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last updated :