• Utama
  • Profil Kementerian
  • Perutusan
  • Menteri

Perutusan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia


Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia

YB Dato' Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia
Selamat Datang ke Malaysia!

Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai banyak tarikan unik. Di sinilah gabungan pelbagai bangsa dan agama dapat dilihat di mana kaum Melayu, Cina, India dan lain-lain kaum dapat hidup bersama dalam suasana aman dan harmoni. Kekayaan budaya dan warisan hasil daripada gabungan masyarakat inilah yang menjadi tarikan utama pelancong asing datang ke Malaysia.

Dengan pelbagai bentuk lanskap pelancongan, kelimpahan anugerah alam semulajadi, sinergi antara warisan budaya, makanan, seni dan kraf, Malaysia kini diletakkan sebagai salah satu destinasi pelancongan dunia yang wajib dikunjungi. Sehubungan ini, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia akan terus berusaha untuk melonjak kedua-dua sector pelancongan dan kebudayaan ke tahap yang lebih tinggi.

Kebergantungan kedua-dua sektor antara satu sama lain merupakan sesuatu yang tidak dapat dinafikan. Melalui sektor pelancongan, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan mempersembahkan budaya dan warisan kebangsaan kita kepada dunia.

Saya amat yakin bahawa sinergi antara pelancongan dan kebudayaan akan mendorong Malaysia untuk maju ke hadapan dan menyumbang secara signifikan dalam menarik dunia untuk datang melawat Malaysia.

Kitalah Tuan Rumah.

Terima kasih.
Facebook
Twitter
Instagram
Kod QR
RSS
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.