Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

TEKS UCAPAN TIMBALAN MENTERI, MAJLIS PERASMIAN FESTIVAL PERMAINAN MALAYSIA @ KUALA LUMPUR 2019

TEKS UCAPAN
YB TUAN MUHAMMAD BAKHTIAR BIN WAN CHIK
TIMBALAN MENTERI PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA MALAYSIA

SEMPENA MAJLIS PERASMIAN
FESTIVAL PERMAINAN MALAYSIA @ KUALA LUMPUR 2019
15 SEPTEMBER 2019 (AHAD)
DATARAN MERDEKA, KUALA LUMPUR


ASSALAMUALAIKUM W.B.T DAN SALAM SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH

Selamat datang kepada tuan-tuan dan puan-puan ke Festival Permainan Malaysia @ Kuala Lumpur 2019.

1. Terlebih dahulu saya ingin merakamkan ucapan TAHNIAH dan SYABAS kepada Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Dewan Bandar Raya Kuala Lumpur (DBKL) dan Kelab Sukan Tradisional Harmoni (KSTH) kerana berjaya menganjurkan Festival Permainan Malaysia @ Kuala Lumpur buat kali ke-5 ini.

2. Jutaan terima kasih juga kepada Kementerian Wilayah Persekutuan, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Ahli Parlimen Bukit Bintang yang turut menyokong penganjuran festival ini sehingga berjaya dilaksanakan pada hari ini. Penganjuran program pada hari ini juga merupakan sebahagian daripada pengisian acara untuk kita sama-sama meraikan Hari Malaysia 2019.

Hadirin sekalian,

3. Kita sedar suatu masa dahulu, permainan tradisional seperti Batu Seremban, Congkak, Galah Panjang, Kelereng, Tuju Tin, Tarik Tali, Dam Aji, Baling Selipar, Bowling Kelapa dan sebagainya menjadi aktiviti yang menyeronokkan serta penghubung kemesraan dalam kalangan anggota masyarakat sewaktu zaman kanak-kanak. Masa telah berubah, kini permainan tradisi tersebut hanya tinggal kenangan dan sejarah khususnya untuk generasi muda masa kini.

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,

4. Ingin saya tegaskan di sini, adalah menjadi cabaran yang cukup besar kepada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya dalam arus kemajuan teknologi masa kini untuk memelihara, mengekal dan menyuburkan minat rakyat Malaysia supaya tegar menghargai seni warisan bangsa seperti permainan tradisi ini. Sesungguhnya masyarakat masih meminati program-program kebudayaan, seni dan warisan kerana berdasarkan Data Sektor Kebudayaan bagi Januari hingga Jun 2019 seramai 9.9 juta khalayak telah menghadiri program-program anjuran kementerian ini.

5. Untuk makluman, sehingga kini sebanyak 19 Permainan Tradisional telah diangkat oleh kementerian sebagai Warisan Kebangsaan. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 11 permainan tradisional boleh disaksikan di sepanjang tempoh festival berlangsung. Antara permainan tersebut adalah:

i. Batu Seremban
ii. Sepak Raga Ratus
iii. Galah Panjang
iv. Sumpit
v. Dam Aji
vi. Congkak
vii. Kaki Hantu / Rampanau
viii. Tarik Upih
ix. Tating Lawi
x. Laga Ayam; dan
xi. Ketinting

Saya yakin ada di antara kita yang telah lupa menyebut nama dan cara memainkan permainan tradisional ini. Inilah masanya kita mengimbas dan menghayati permainan-permainan tersebut.

Hadirin sekalian,

6. Sehubungan itu, kementerian telah mengambil langkah proktif dengan menganjurkan festival ini untuk menyuburkan semula semangat hidup bermasyarakat seterusnya menjadi landasan terbaik untuk membina jambatan perpaduan, semangat setiakawan, keharmonian, saling hormat menghormati dan timbang rasa dalam kalangan rakyat Malaysia melalui aktiviti permainan tradisional.

7. Aktiviti ini dapat memartabatkan kembali permainan tradisional untuk terus dimainkan oleh rakyat Malaysia tidak hanya di desa mahupun di kota sebaliknya menjadi produk untuk ditonjolkan kepada para pelancong asing. Semoga keunikan permainan tradisional Malaysia akan terus diperjuangkan hingga ke akhir zaman. Secara langsung, festival ini dapat memperkasakan lagi pelancongan budaya.

8. Seterusnya, bersempena kempen Melawat Malaysia 2020, saya ingin menyeru seluruh rakyat Malaysia supaya mengalu-alukan kedatangan pelancong ke negara ini dengan memberikan layanan mesra, bersopan santun serta hormat menghormati antara satu sama lain. Kita hendaklah menunjukkan budaya dan nilai-nilai ketimuran yang masih kekal diamalkan di negara ini. Inilah masanya untuk kita menonjolkan keunikan dan kepelbagaian budaya Malaysia kepada pelancong agar menjadi pengalaman manis semasa mereka berada di negara ini.

Hadirin dan Hadirat Sekalian,

9. Akhir kata, sekali lagi sekalung TAHNIAH kepada JKKN dan DBKL yang menjayakan penganjuran acara ini. Sekaluang penghargaan juga kepada YB Tuan Haji Khalid Abd Samad, Menteri Wilayah Persekutuan yang sudi hadir melancarkan Festival Permainan Malaysia @ Kuala Lumpur. Penghargaan juga kepada semua jabatan dan agensi kerajaan serta swasta yang turut sama menjayakan program ini. Tidak dilupakan kepada penaja-penaja serta rakan kerjasama strategik yang turut sama menjayakan festival ini.

10. Sebelum berundur dua rangkap pantun untuk semua:

Pisang Emas Dibawa Belayar,
Masak Sebiji Di Atas Peti,
Hutang Emas Boleh Dibayar,
Hutang Budi Dibawa Mati

Pulau Pandan Jauh Ke Tengah,
Gunung Daik Bercabang Tiga,
Hacur Badan Di Kandung Tanah,
Budi Yang Baik Di Kenang Juga.

Sekian, terima kasih.
Kemaskini Terakhir :