Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

TEKS UCAPAN KETUA SETIAUSAHA, MAJLIS PERASMIAN PROGRAM SAMBUTAN HARI MALAYSIA 2019

TEKS UCAPAN
YBHG. DATUK ISHAM ISHAK
KETUA SETIAUSAHA
KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA MALAYSIA

SEMPENA MAJLIS PERASMIAN
PROGRAM SAMBUTAN HARI MALAYSIA 2019
4 SEPTEMBER 2019 (RABU)
KUALA LUMPUR

Bismillahir Rahmanir Rahim
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Salam Sejahtera dan Selamat Pagi

Yang Berbahagia Tuan Anwar Syahrin bin Abdul Ajib
Pengarah Urusan / Ketua Pegawai Eksekutif
UEM Sunrise Berhad

Yang Berbahagia Puan Saraya binti Arbi
Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan)
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Yang Berbahagia Datuk Azemi bin Abdul Aziz
Ketua Pengarah
Arkib Negara Malaysia

Ketua-Ketua Jabatan dan Agensi Kerajaan

Tan Sri-Tan Sri, Datuk-Datuk, Datin-Datin, tuan-tuan dan puan-puan, para hadirin yang dihormati sekalian.

Pertama sekali marilah kita mengucapkan rasa syukur ke hadrat Ilahi kerana atas Rahmat dari-NYA jua kita diberikan kesempatan untuk bersama-sama pada pagi yang berbahagia ini.

Syabas dan tahniah kepada UEM Sunrise Berhad dan Arkib Negara Malaysia di atas penganjuran Program Sambutan Hari Malaysia pada tahun ini.

Penganjuran Program ini amat bermakna dan bermanfaat kerana ia dapat memberikan sumbangan yang besar dalam menghebahkan maklumat sejarah negara terutama yang berkaitan dengan pembentukan Malaysia pada 16 September 1963.

Hadirin yang dihormati sekalian,

PERANAN DAN SUMBANGAN PIHAK SWASTA

Kolaborasi antara pihak swasta dan kerajaan dalam menguar-uarkan tarikh bersejarah negara iaitu tarikh pembentukan Malaysia sangat dialu-alukan dan dihargai. Ini membuktikan pihak swasta selain mementingkan pulangan pelaburan (return of investment - ROI) dalam perniagaan, mereka juga sanggup menyumbang dalam apa jua bidang sebagai tanggung jawab sosial kepada masyarakat dan Negara. Saya yakin kerjasama pintar sebegini akan membuahkan hasil yang positif dan memberikan impak kepada pembentukan jati diri bangsa Malaysia.

Saya juga ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada Arkib Negara Malaysia kerana bekerjasama dengan pihak UEM Sunrise Berhad dalam menyumbangkan idea dan bahan-bahan sejarah Negara bagi merealisasikan Program Sambutan Hari Malaysia 2019 di kompleks membeli belah Publika ini. Saya yakin kerjasama ini akan terus terjalin erat, kerana Arkib Negara Malaysia adalah satu-satunya Jabatan Kerajaan yang mempunyai banyak maklumat yang tepat mengenai perkembangan sejarah negara kita yang boleh dijadikan tempat rujukan.

Hadirin yang dihormati sekalian,

PAMERAN SAMBUTAN HARI MALAYSIA

Sejarah kemerdekaan Semenanjung Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 adalah merupakan suatu peristiwa keramat yang perlu diingati dan dihayati oleh semua lapisan masyarakat.

Enam tahun selepas kita meraikan kemerdekaan, sejarah dicipta dengan lahirnya Negara baru bernama Malaysia pada 16 September 1963 hasil pembentukan sebuah persekutuan baharu yang terdiri daripada Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara (Sabah), Sarawak dan Singapura.

Kelahiran Malaysia sebagai sebuah negara baru yang merdeka lagi berdaulat menjadi amat bermakna terutama kepada Sabah, Sarawak dan Singapura kerana ia membawa bersama kemerdekaan dan kebebasan buat Sabah, Sarawak dan Singapura dari penjajahan British.

Peristiwa bersejarah ini adalah satu kebanggaan dan kemenangan besar bagi kita kerana ia berlaku di atas kemuafakan bersama di antara Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak yang rakyatnya terdiri dari pelbagai bangsa, suku kaum dan etnik.

Oleh itu, tarikh-tarikh keramat ini seharusnya sentiasa diingati dan diraikan dengan pelbagai acara setiap tahun. Ini bagi memastikan rakyat Malaysia terutama generasi muda tahu akan kemerdekaan Semenanjung Tanah Melayu yang telah menjangkau usia 62 tahun serta sejarah penubuhan Malaysia yang telah berlaku kira-kira 56 tahun yang lalu.

Menurut sejarah, idea untuk menubuhkan Malaysia telah disuarakan sendiri oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj pada suatu majlis di Singapura pada 27 Mei 1961. Beliau mencadangkan tarikh 31 Ogos 1963 dipilih sebagai tarikh penubuhan persekutuan baharu bernama Malaysia yang dianggotai oleh Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak. Tunku berpandangan, Tanah Melayu yang telah merdeka tidak sewajarnya bersendirian dan terasing. Jalinan kerjasama dan persefahaman dengan negara-negara serumpun ini perlu diwujudkan dalam sebuah gagasan, demi kestabilan politik, sosial dan ekonomi. Pada masa yang sama, ikatan itu mampu menjadi benteng yang berkesan untuk membanteras ancaman komunis pada ketika itu.

Namun demikian, pengumuman pembentukan Malaysia telah mendapat penentangan dan bantahan dari negara jiran iaitu Indonesia dan Filipina. Bantahan yang berterusan ini telah mengheret negara ke kancah konfrantasi dengan Indonesia pada 20 Januari 1963. Manakala, pada tahun 1962 pula, Filipina menuntut Sabah sebagai sebahagian wilayahnya. Cabaran getir terus berlaku apabila Singapura pula dikeluarkan dari Malaysia pada 9 Ogos 1965.

Walau bagaimanapun, Malaysia tetap berdiri teguh menghadapi segala cabaran dan rintangan apabila Sabah dan Sarawak terus kekal berada dalam Malaysia sehingga ke hari ini. Perpaduan rakyat pelbagai kaum amat padu ketika itu hingga berjaya merealisasikan penubuhan Malaysia.

Pembentukan Negara Malaysia sudah menjangkau 62 tahun. Walaupun ada kalanya timbul suara-suara sumbang yang mahu menggugat ketenteraman antara rakyat dengan menimbulkan isu-isu perkauman, namun rakyat Malaysia yang sekarang bertambah matang secara keseluruhannya menolak fahaman sempit itu. Mereka tetap berpegang teguh kepada prinsip tolak ansur dan hormat menghormati dengan memahami dan menghayati prinsip dan sejarah penubuhan Negara Malaysia.

Sehubungan itu, inisiatif yang diambil oleh UEM Sunrise Berhad bersama Arkib Negara Malaysia dengan menganjurkan Program Sambutan Hari Malaysia 2019 ini merupakan satu usaha yang murni dalam memberi maklumat mengenai sejarah pembentukan Malaysia pada 16 September 1963 yang disambut setiap tahun. Program dan pameran ini merupakan satu strategi yang baik, bagi menarik daya tarikan para pengunjung untuk memperolehi lebih banyak maklumat yang tepat dan mudah mengenai sejarah pembentukan Malaysia.

Hadirin yang dihormati sekalian,

JATI DIRI BANGSA MALAYSIA DAN PERPADUAN KAUM

Dalam memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu untuk membentuk negara Malaysia pada tahun 1963, kita perlu ambil contoh usaha yang dijalankan oleh para pemimpin terdahulu yang terdiri dari pelbagai kaum iaitu Yang Teramat Mulia Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj, Perdana Menteri Malaysia yang pertama, bersama pemimpin-pemimpin lain dari kaum Cina dan India iaitu Tun Tan Cheng Lock dan Tun V.T Sambanthan, dan seterusnya pemimpin-pemimpin Sabah dan Sarawak. Kesefahaman, semangat patriotisme dan jati diri kepimpinan terdahulu ini sepatutnya menjadi contoh dan tauladan kepada generasi pada hari ini bagaimana hubungan erat antara kaum berjaya menggemblengkan tenaga yang sangat ampuh untuk memerdekakan negara dari belenggu penjajahan pada tahun 1957.

Jati diri pemimpin-pemimpin besar terdahulu ini menunjukkan sikap-sikap yang terpuji iaitu bertolak ansur sesama kaum, bertimbang rasa, hormat menghormati, saling bantu membantu dan konsep menerima kepelbagaian budaya dan agama setiap kaum.

Sejarah telah membuktikan bahawa Malaysia dapat mengatasi sebarang cabaran apabila rakyatnya bersatu. Kepelbagaian kita yang berbilang etnik, agama dan budaya ialah kekuatan kita, yang menjadi resipi kejayaan dalam mencapai apa jua kemajuan dan peningkatan sosio-ekonomi serta keupayaan untuk mengatasi pelbagai masalah. Kepelbagaian kita terbukti menjadi tunjang untuk menjalani kehidupan yang bersatu dan harmoni serta kemakmuran bersama demi kesejahteraan rakyat dan Negara yang aman.

Justeru, semua rakyat Malaysia, terutama generasi muda, perlu menghayati konsep perpaduan dan jati diri bangsa Malaysia. Setiap orang perlu tanam semangat patriotisme, menghayati nilai-nilai murni serta mengujudkan kesefahaman yang jitu, dengan menerima keunikan orang lain.

Bangsa dan pembangunan negara akan lebih bermakna, jika generasi muda diserapkan dengan nilai-nilai budaya murni serta keupayaan untuk mengisi peranan warganegara dan kepemimpinan pada hari ini. Peranan belia kita adalah penting sebagai ‘pembina jambatan antara etnik' kerana keperibadian mereka akan mencerminkan keperibadian Negara pada masa kini dan akan datang.

Tuan-tuan, puan-puan, para hadirin yang saya hormati sekalian,

Saya akhiri ucapan saya dengan memetik ungkapan kata-kata Yang Teramat Mulia Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj ketika sambutan Hari Malaysia pada 16 September 1963, iaitu:

"Marilah kita bersumpah pada hari dan saat yang gilang gemilang ini dengan nama Allah Yang Maha Kuasa demi sesungguhnya kita akan mempertahankan bendera bangsa dan negara kita sekalipun dengan jiwa dan darah kita."

Semoga kata-kata keramat ini akan sentiasa menyalakan semangat kita, warga Malaysia untuk mempertahankan kedaulatan Negara, menghayati erti sebuah kemerdekaan dan mempertahankan perpaduan serta jati diri bangsa Malaysia buat selama-lamanya.

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya merasmikan PROGRAM SAMBUTAN HARI MALAYSIA DAN PUBLIKA ART SHOW 2019.

Sekian, Wabillahi Taufik Walhidayah, Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Kemaskini Terakhir :