Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

TEKS UCAPAN KETUA SETIAUSAHA, MAJLIS PERASMIAN DAN PELEPASAN PROGRAM JEJAK, KAYUHAN DAN KEMBARA WARISAN MERDEKA 2019 BERSEMPENA FESTIVAL KEDAH TUA

TEKS UCAPAN
YBHG. DATUK ISHAM ISHAK
KETUA SETIAUSAHA
KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI & BUDAYA MALAYSIA

MAJLIS PERASMIAN DAN PELEPASAN
PROGRAM JEJAK, KAYUHAN DAN KEMBARA WARISAN MERDEKA 2019 BERSEMPENA FESTIVAL KEDAH TUA

24 OGOS 2019, 8.30 PAGI
LOT 710, TAPAK ARKEOLOGI SUNGAI BATU, KEDAH DARUL AMAN

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan "Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih".
Terima kasih Saudara Pengerusi Majlis

(Salutasi akan disediakan urusetia sebelum ucapan)

Hadirin yang dirahmati Allah Sekalian,
  1. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi, dapat kita berkumpul pada hari ini untuk sama-sama menjayakan penganjuran Festival Kedah Tua dan Jejak Warisan Merdeka 2019. Saya ingin merakamkan ucapan tahniah kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan festival ini terutamanya Jabatan Warisan Negara salah satu agensi di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya.
  2. Saya perhatikan orang ramai mengambil peluang menyertai festival ini, kerana pelbagai aktiviti menarik telah disusun dalam mendekatkan semua lapisan masyarakat kepada menyedari, memahami dan menghayati warisan Kedah Tua. Ini termasuklah aturcara pagi ini iaitu Program Jejak Warisan Merdeka, Kembara Warisan Merdeka dan Kayuhan Warisan Merdeka.
  3. Melalui kesempatan yang ada ini, saya ingin mengucapkan terima kasih dan selamat datang kepada para peserta Jejak Warisan Merdeka, Kembara Warisan dan Kayuhan Warisan Merdeka yang menjayakan Festival Kedah Tua buat kali kedua ini, selepas kejayaan penganjurannya pada tahun 2016.

    Hadirin Sekalian,
  4. Saya dimaklumkan peserta-peserta Program Jejak Warisan pagi ini yang melibatkan peserta bermotorsikal, peserta berbasikal, serta pelajar-pelajar sekolah pejalan kaki, akan menelusuri beberapa laluan dan checkpoint lokasi dan tapak/tempat warisan. Di antara lokasi tapak/tempat warisan yang bakal dilalui adalah Muzium Arkeologi Lembah Bujang, Masjid Pengkalan Kakap, Pusat Informasi Jeti Semeling dan berakhir di Tapak Sungai Batu. Saya percaya laluan yang dipetakan untuk program pagi ini, akan dapat menimbulkan rasa kesedaran, kefahaman serta menaikkan semangat keinginan untuk sama-sama dengan Kerajaan, dalam memelihara, memulihara dan melindungi warisan negara kita yang mana "Patah Tak Tumbuh, Hilang Tak Berganti".
  5. Kementerian ingin mengucapkan terima kasih kepada semua peserta yang menyertai program pagi ini, serta semua pengunjung ke Festival Kedah Tua ini. Kepada yang pertama kali berkunjung, promosikan program ini kepada rakan-rakan di luar sana bagi pengisian festival di sebelah petang ini atau festival akan datang. Jangan lupa kita sama-sama menjayakan Kempen Melawat Malaysia 2020 pada tahun hadapan kepada rakan dan taulan tuan/puan di luar negara terutamanya.
  6. Sekalung penghargaan dan ucapan terima kasih di atas kerjasama dan budi baik semua pihak yang terlibat. Teruslah berusaha agar suatu hari kelak Tamadun terawal di Asia Tenggara ini berjaya diiktiraf peringkat UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia.
  7. Akhir kata, kepada semua peserta, saya berpesan agar jaga keselamatan diri dan patuhi peraturan jalan raya dan syarat-syarat yang ditetapkan penganjur. Selamat mengembara di Tapak Tamadun Terawal di Asia Tenggara dan nikmatilah sebaik-baiknya.
  8. Dengan Bismillahirrahmanirrahim saya merasmikan Program Jejak Warisan Merdeka, Kembara Warisan dan Kayuhan Warisan Merdeka bersempena Festival Kedah Tua Tahun 2019 pagi ini.

Sekian, terima kasih.
Kemaskini Terakhir :