Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Dasar Permuziuman Negara Dan Kempen Kembali Ke Muzium

6 April 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) menerusi Jabatan Muzium Malaysia (JMM) telah melakar satu lagi sejarah baharu dalam memartabatkan institusi permuziuman negara menerusi pelancaran Dasar Permuziuman Negara. Majlis ini telah disempurnakan oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia yang turut dihadiri oleh Dato' Dr. Noor Zari Bin Hamat, Ketua Setiausaha serta pengurusan tertinggi Kementerian dan Ketua-Ketua Jabatan dan Agensi di bawah MOTAC.

Dasar dan Garis Panduan ini diwujudkan bagi memperkemas hala tuju institusi permuziuman tanah air khususnya selepas mengambil kira perkembangan dan kepentingan penubuhan muzium yang makin meningkat kebelakangan ini. Ia juga adalah pertama kalinya dalam sejarah apabila dasar ini akan menjadi panduan dalam menggariskan kerangka kerja terperinci dan jelas, yang boleh menentukan kecemerlangan muzium.

Kompilasi Dasar Permuziuman Negara dan Garis Panduan terbahagi kepada dua bahagian. Bahagian pertama mengandungi empat dasar merangkumi Penubuhan Muzium, Pengurusan Koleksi, Pengurusan Konservasi dan Keselamatan Muzium. Manakala, bahagian kedua pula mengandungi lapan Garis Panduan iaitu, Pameran, Penyelidikan, Penerbitan, Kerjasama dan Hubungan Antarabangsa, Pemasaran Muzium, Pendidikan dan Pengembangan, Pengurusan Sumber Manusia dan Pembangunan Modal Insan serta Sukarelawan Muzium.

Menurut YB Dato' Sri Hajah Nancy, penyediaan dasar ini mengambil kira semua input, pandangan dan cadangan daripada setiap pihak berkepentingan serta selaras dengan piawaian Majlis Muzium Antarabangsa [International Council of Museums (ICOM)].

"Penerbitan Dasar Permuziuman Negara dan Garis Panduan ini adalah satu dokumen yang penting dalam menentukan hala tuju permuziuman negara serta mampu memberikan impak jangka masa panjang dalam usaha pemeliharaan serta pemuliharaan warisan sejarah, kebudayaan dan alam semula jadi negara," jelas beliau lagi.

Selain itu, dalam ucapannya YB Dato' Sri Hajah Nancy berharap agar dasar ini dapat melengkapi pengisian kandungan Akta Muzium yang sedang digubal pada ketika ini, agar institusi permuziuman tampak lebih dinamik, berstruktur, tadbir urusnya semakin profesional dan memperlihatkan satu penjenamaan yang baharu dengan tarikan yang lebih besar pada masa akan datang.

Pada masa yang sama, JMM juga telah mengambil inisiatif dengan memperkenalkan kempen "Kembali Ke Muzium" bagi mempromosikan bukan hanya muzium-muzium di bawah jabatan tetapi juga semua muzium di seluruh negara. Kempen tersebut bertujuan menarik lebih ramai pelawat ke muzium-muzium di seluruh tanah air sebagai salah satu usaha merancakkan semula pelancongan domestik menerusi Gelembung Pergerakan Pelancongan Bersasar Domestik.

Bagi tujuan tersebut, pelbagai program menarik telah diatur oleh semua muzium di seluruh negara yang merangkumi program bersifat warisan, sejarah dan budaya. JMM mensasarkan seramai 1.5 juta pelawat akan mengunjungi 20 buah muzium di bawah pentadbirannya, pada tahun ini.

YB Dato' Sri Hajah Nancy berharap orang ramai mengambil peluang pelaksanaan kempen ini untuk datang melawat ke muzium di seluruh negara dengan mengamalkan SOP yang telah ditetapkan.


Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :