MAKLUMAN KEPADA WARGANEGARA MALAYSIA YANG INGIN BERKUNJUNG KE NEGARA BERISIKO DEMAM KUNING UNTUK MENGAMBIL VAKSIN DEMAM KUNING

Untuk makluman Tuan/Puan, satu wabak Demam Kuning (Yellow Fever) telah dilaporkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berlaku di Angola sejak 15 Disember 2015. Sehingga 8 Jun 2016, Angola telah melaporkan sebanyak 2,954 kes yang disyaki menghidap Demam Kuning dengan 328 kes kematian di mana 819 kes telah disahkan oleh ujian makmal. Sementara itu, tiga (3) Negara melaporkan kes import Demam Kuning dari Angola iaitu Democratic Republic of The Congo (DRC) (51 kes), Kenya (2 kes) dan China (11 kes). Susulan tersebut Negara DRC telah mengisytiharkan wabak Demam Kuning pada 23 Mac 2016. Sehingga 8 Jun 2016, DRC melaporkan tiga (3) kes “probable” dengan 57 kes telah disahkan oleh ujian makmal; di mana 51 kes diimport dari Angola. Kes-kes import ini dilaporkan adalah di kalangan mereka yang tidak mengambil vaksin terhadap Demam Kuning sebelum melawat atau bekerja di Negara Angola.

Melalui laporan WHO bertarikh 9 Jun 2016, sehingga 8 Jun 2016, Negara Uganda telah melaporkan 68 kes disyaki menghidap Demam Kuning di mana tiga (3) kes "probable" dengan tujuh (7) kes telah disahkan oleh ujian yang dijalankan. Kes-kes ini didapati tiada kaitan dengan wabak yang berlaku di Angola.

KKM memandang serius perkara ini memandangkan penyakit Demam Kuning tiada rawatan khusus untuk mengubatinya dan kadar kematian yang tinggi iaitu sehingga 50%. Pengambilan vaksin Demam Kuning merupakan salah satu langkah perlindungan yang amat penting dari mendapat jangkitan penyakit tersebut. Namun begitu, Malaysia mempunyai risiko transmisi jangkitan penyakit ini disebabkan terdapatnya vector pembawa penyakit ini yang banyak iaitu nyamuk Aedes Aegypti. Virus Demam Kuning ini boleh dibawa masuk ke Malaysia melalui tetamu atau pengembara yang tiba dari Negara-negara yang berisiko mengalami transmisi Demam Kuning (sila rujuk Lampiran 1) yang tidak mendapat vaksinasi terhadap penyakit tersebut.

Bagi mengekalkan status Malaysia sebagai Negara yang tiada kes Demam Kuning, KKM akan mempertingkatkan langkah-langkah ketat dalam usaha untuk mencegah kemasukan penyakit Demam Kuning ke dalam Negara melalui saringan ke atas pengembara yang datang dari Negara-negara berisiko Demam Kuning. Oleh itu, para syarikat agensi pelancongan digalakkan untuk memaklumkan kepada warganegara Malaysia yang ingin melawat ke negara-negara berisiko Demam Kuning (Lampiran 1) agar dapat mengambil suntikan Demam Kuning selewat-lewatnya sepuluh (10) hari sebelum mereka berkunjung ke Negara yang terlibat serta membawa bersama sijil vaksinasi untuk semakan pemeriksaan kesihatan di Negara yang dilawati dan apabila tiba di pintu masuk Malaysia (udara, laut atau darat).

Sekian, terima kasih.

BAHAGIAN PELESENAN PELANCONGAN
KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA

Last updated :
Kod QR
Scan the QR Code on your smartphone for mobile version.