Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

TEKS UCAPAN MENTERI, PAMERAN MERDEKA - KOLEKSI DATO' YAP LIM SEN DAN PAMERAN REKA MALAYSIA

TEKS UCAPAN
YB DATUK MOHAMADDIN BIN KETAPI
MENTERI PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA

SEMPENA
PAMERAN MERDEKA - KOLEKSI DATO' YAP LIM SEN DAN PAMERAN REKA MALAYSIA

26 OGOS 2019 (ISNIN) | 3.00 PETANG
RUANG LEGAR (LOBI), BALAI SENI NEGARA, KUALA LUMPUR

(senarai salutasi disediakan oleh penganjur)

Assalamualaikum warrahmatullahi wabarakatuh
Salam Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih
 1. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah S.W.T. kerana atas limpah rahmat dan izin-Nya, kita dapat bersama-sama berkumpul di Balai Seni Negara pada pagi ini bagi majlis perasmian Pameran Merdeka - Koleksi Dato' Yap Lim Sen dan Pameran Reka Malaysia.
 2. Pada tahun ini kita menyambut Hari Kebangsaan Malaysia yang ke-62 tahun dengan tema Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih. Tema ini menekankan keutamaan perpaduan dan semangat cintakan negara demi kesejahteraan dan keharmonian sejagat. Tahniah kepada Balai Seni Negara dengan penganjuran dua pameran berbentuk kenegaraan yang diadakan iaitu pameran Merdeka - Koleksi Dato' Yap Lim Seng dan Pameran Reka Malaysia.

  Hadirin sekalian,
 3. Saya difahamkan karya "The Merdeka Painting" memaparkan wajah tokoh-tokoh terkenal tempatan seperti Tunku Abdul Rahman, Onn Jaafar, PG Lim, Aminuddin Baki, Zainal Abidin Ahmad (ZA'ABA), Tan Siew Sim, Ungku Aziz, saya sekadar menyebut nama beberapa tokoh. Mereka ini adalah figura-figura kepada pembentukan negara kita dari zaman merdeka hinggalah kepada era pemodenan Malaysia. Koleksi Dato' Yap Lim Sen ini memaparkan perjalanan negara dengan pencapaiannya serta memperlihatkan tokoh-tokoh, perwira-perwira bersejarah tanah air, serta tokoh-tokoh tempatan dan antarabangsa.
 4. Manakala melalui Pameran Reka Malaysiaku pula, penghasilan ciptaan dan rekaan-rekaan yang mendapat pengiktirafan dan anugerah, wajar dijadikan contoh kepada semua lapisan masyarakat. Antara anugerah-anugerah yang membanggakan Malaysia dalam pameran ini adalah F1 Wheelchair yang mendapat anugerah di International Exhibition of Inventions 2018 di Jerman, Invictus Concept Car yang mendapat Gold Award Proton & DRB-Hicom, University Creative Car Challenge 2018, Reddot Design Concept Award di Jerman melalui penghasilan Erascan oleh Mimos Industrial Design, Special Award from INNOPA di Indonesia melalui Dekophonix Sdn Bhd, saya hanya menyebut beberapa rekaan dan anugerah yang diterima. Secara keseluruhan terdapat 34 buah karya berprestij dalam pameran ini.
 5. Suka saya berkongsi dengan Hadirin sekalian bahawa Balai Seni Negara akan mempunyai "Art Hospital" yang membuktikan bahawa Malaysia sentiasa komited dalam mengejar aspirasi dan pembangunan negara agar lebih mampan dan bersinergi semenjak kemerdekaan dicapai. Segala kemudahan dan pameran yang diadakan untuk rakyat negara ini serta menjadi tanggungjawab setiap rakyat Malaysia untuk menghormati dan menghargai karya-karya yang dipamerkan.
 6. Oleh itu, saya menyeru agar adab dan etika ketika berada di dalam galeri haruslah dipatuhi oleh para pengunjung dan pelancong bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku seperti kerosakan karya di dalam galeri berulang pada masa hadapan.

  Hadirin sekalian,
 7. Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya bersama jabatan dan agensinya mengambil bahagian secara aktif dalam menyemarakkan sambutan Hari Kebangsaan bagi memupuk perpaduan kaum dan saling mengingati sejarah pembentukan negara ini demi keharmonian negara Malaysia. Keharmonian dan kerukunan kita memberikan perspektif positif kepada para pelancong yang berkunjung ke Malaysia dan sekaligus dapat melonjakkan ketibaan pelancong asing ke negara kita. Ini dapat dilihat melalui prestasi pelancong negara yang merekodkan peningkatan kedatangan pelancong asing sebanyak 13.35 juta pelancong dengan pertumbuhan 6.8 peratus pendapatan pelancongan yang memberi pulangan RM41.69 bilion bagi enam bulan pertama tahun ini.
 8. Kementerian juga menggalakkan program-program yang menyemai semangat patriotik seperti penganjuran pameran ini. Saya difahamkan Balai Seni Negara mempunyai lebih kurang 50 buah karya yang mengangkat tema kemerdekaan seperti karya Cheong Lai Tong - "31 Ogos 1957" dihasilkan pada tahun 1961, "Merdeka Independence" yang dihasilkan pada tahun 1986 oleh Syed Thajudeen Shaikh Abu Talib, Zulkifli Yusof - Merdeka 57 dihasilkan pada tahun 2009 demi menyemai kecintaan kepada negara oleh masyarakat.

  Hadirin sekalian,
 9. Balai Seni Negara juga mempunyai salah satu produk sejarah dan tarikan pelancong yang sekiranya tanpa usaha dan kerjasama bersama Jabatan Warisan Negara, kita akan kehilangan ‘Rumah Degil' yang mempunyai kaitan dengan Sutan Puasa, pengasas Kuala Lumpur. Rumah ini telah berusia 92 tahun, menyaksikan pelbagai perubahan negara ini melangkaui zaman British, Jepun, kemerdekaan negara hingga ke peristiwa 13 Mei 1969. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa memastikan warisan dan budaya negara ini dipelihara dan dipulihara untuk generasi akan datang sebagai tinjauan sejarah dan menyemai semangat cintakan negara.
 10. Saya dengan ini mengucapkan selamat menyambut Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2019.
 11. Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya merasmikan Pameran Merdeka Koleksi Dato' Yap Lim Sen dan Pameran Reka Malaysia, Balai Seni Negara.

Sekian.
Last updated :