Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

TEKS UCAPAN MENTERI, MAJLIS PERASMIAN TOURISM MALAYSIA TRAVEL MART 2019

TEKS UCAPAN
MENTERI PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA MALAYSIA
YB DATUK MOHAMADDIN BIN KETAPI

DI MAJLIS PERASMIAN
TOURISM MALAYSIA TRAVEL MART 2019

5 SEPT 2019
DEWAN TUN HUSSEIN ON,
PUSAT DAGANGAN DUNIA PUTRA, KUALA LUMPUR

SALUTASI
(DISEDIAKAN OLEH PENGANJUR)

Assalamualaikum warrahmatullahi wabarakatuh dan Salam sejahtera

Tuan-tuan dan puan-puan yang dihormati sekalian,
 1. Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan syukur kerana dengan izin-Nya kita dapat bersama-sama menghadiri program Tourism Malaysia Travel Mart 2019 ini.
 2. Sesungguhnya, saya amat mengalu-alukan penganjuran program ini yang berkonsepkan Business to Business atau B2B ini. Ia merupakan platform baik untuk menemukan pengusaha pelancongan dengan pengusaha produk dan hotel di bawah satu bumbung bagi mendapatkan pelbagai pilihan pakej pelancongan domestik yang menarik dan terkini.
 3. Saya difahamkan bahawa lebih kurang 101 penjual dan 200 pembeli dari seluruh negara akan menyertai program kali ini, malah pembeli berpotensi yang terlibat adalah terdiri daripada para pengusaha pelancongan yang turut menyertai MATTA Fair yang akan bermula esok hingga 17 September 2019 di PWTC.

  Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,
 4. Saya percaya bahawa program seumpama ini akan mengukuhkan hubungan kerjasama selain mewujudkan jaringan perniagaan antara pengusaha produk, hotel dengan agensi-agensi pelancongan yang terlibat. Inilah yang kita mahu lihat dalam industri pelancongan - jalinan kerjasama yang kukuh dan persaingan sihat dalam kalangan penggiat industri pelancongan tempatan.
 5. Saya yakin bahawa program Tourism Malaysia Travel Mart ini dapat memberi galakan kepada pertumbuhan sektor pelancongan domestik, sekali gus menjana pendapatan industri pelancongan negara. Program ini dijangka mendapat pulangan kontrak jualan yang dianggarkan sebanyak RM500,000.
 6. Di samping itu, usaha mengadakan program B2B ini adalah tepat pada masanya kerana negara sedang giat membuat persediaan untuk menganjurkan kempen Melawat Malaysia 2020 (VM2020).
 7. Oleh yang demikian, kita perlukan kerjasama daripada wakil-wakil industri pelancongan untuk menghasilkan pakej-pakej pelancongan yang menarik dan kreatif bagi merancakkan lagi sambutan VM2020.
 8. Memandangkan kempen ini adalah sebahagian daripada misi nasional, saya ingin menggalakkan anda semua sebagai penggiat industri untuk membuat pengiraan detik atau countdown bagi menaikkan semangat rakyat Malaysia untuk menyambut VM2020. Selain itu, saya juga ingin menyeru kepada para penggiat industri pelancongan agar menggunakan logo VM 2020 di dalam semua aktiviti promosi mereka.
 9. Di samping itu, kerajaan juga telah melancarkan bantuan peruntukan Galakan Melancong Malaysia atau singkatannya GAMELAN Malaysia tidak lama dulu, bagi mempergiatkan industri pelancongan. Dana pelancongan khas berjumlah RM5 juta ini bertujuan membantu sektor-sektor swasta yang terlibat dalam pelancongan bagi program promosi dan pemasaran pelancongan antarabangsa bagi meningkatkan ketibaan pelancong antarabangsa, di samping merancakkan pelancongan domestik.
 10. Saya berharap melalui insentif ini kita akan dapat melihat industri pelancongan negara berkembang dengan lebih pesat.
 11. Akhir kalam, saya ingin mengucapkan tahniah sekali lagi atas penganjuran Tourism Malaysia Travel Mart 2019 ini. Terima kasih juga diucapkan kepada pihak MATTA, persatuan-persatuan pelancongan, agensi-agensi pelancongan, pihak hotel, bloggers dan media yang sentiasa memberi sokongan dalam usaha memajukan industri pelancongan domestik negara.
 12. Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya dengan sukacitanya merasmikan Tourism Malaysia Travel Mart 2019.

Sekian.
Last updated :