Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

TEKS UCAPAN KETUA SETIAUSAHA, MAJLIS PERASMIAN PAMERAN 21

TEKS UCAPAN
YBHG. DATUK RASHIDI BIN HASBULLAH
KETUA SETIAUSAHA
KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA
SEMPENA
MAJLIS PERASMIAN PAMERAN 21
16 MEI 2018 (RABU), 3.00 PETANG DI GALERI, ASWARA

(SENARAI SALUTASI DISEDIAKAN OLEH PENGANJUR)

Bismillah-hirrahman- nir-rahim.
Terima kasih diucapkan kepada pengacara Majlis.

Yang Berbahagia Yang Bahagia Prof. Dato' Ir. Dr. Hj. Mohd Rizon Juhari
Rektor ASWARA

Yang Berbahagia Prof Madya Dr. Md Nasir Ibrahim
Timbalan Rektor HEA ASWARA

Yang Berbahagia Mulia Raja Nor Sheela Raja Aziddin
Timbalan Rektor HEP ASWARA

Yan Berusaha En. Suzlee Ibrahim
Dekan Fakulti Rekaan Komunikasi Visual ASWARA

Wakil-wakil universiti, Dato'-Dato', Datin-Datin, Dekan-Dekan Fakulti, Para Pensyarah, tuan-tuan, puan-puan, peminat seni visual dan hadirin sekalian.

Assalamualaikum Warohmatullah hiwabarokatuh dan SalamSejahtera

1. Alhamdulillah dipanjatkan kepada Allah s.w.t kerana dengan Izin-Nya kita dapat bersama-sama pada petang dalam majlis yang amat bermakna iaitu Majlis Perasmian Pameran 21 Universiti.

2. Saya ingin mengambil kesempatan ini bagi mengucapkan 'Tahniah' dan 'Syabas' kepada ASWARA dan Fakulti Rekaan Komunikasi Visual ASWARA kerana berjaya mengadakan Pameran 21 ini. Satu pameran yang menghimpunkan hasil seni oleh 75 pensyarah dari 21 buah institut pengajian tinggi awam dan swasta dengan mempamerkan 80 buah karya.

Hadirin dan hadiran sekalian,

3. Seperti mana semua sedia maklum, AKADEMI SENI KEBANGSAAN (ASK) ditubuhkan pada tahun 1994 di bawah Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia. Kini dikenali sebagai AKADEMI SENI BUDAYA DAN WARISAN KEBANGSAAN (ASWARA) yang berkuatkuasa pada 1 Ogos 2006 melalui AKTA Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan 2006. InsyaAllah dalam masa yang terdekat nama AKADEMI SENI BUDAYA DAN WARISAN KEBANGSAAN (ASWARA) akan ditukar kepada UNIVERSITI P. RAMLEE.

4. ASWARA merupakan satu-satunya institusi pengajian tinggi dalam bidang seni persembahan dan seni visual yang didokongi sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. ASWARA merupakan sebuah institusi pengajian tinggi yang menyediakan ruang pembelajaran, penyelidikan dan penerbitan akedemik serta khidmat nasihat professional dalam bidang seni budaya dan warisan yang bertujuan menghasilkan seniman yang mahir dan karyawan yang berwibawa dalam bidangnya disamping memantapkan kesinambungan warisan seni negara.

5. Pada prinsipnya ASWARA menumpukan kepada pendidikan seni bagi melahirkan penggiat seni yang berilmu dan professional bagi mengisi industri seni kreatif negara. ASWARA bertanggungjawab mengeluarkan graduan-graduan yang berupaya menjadi cendekiawan, penggalak, pemupuk, pelaku dan pengamal seni budaya dan warisan di peringkat sijil, diploma, ijazah dan ijazah tertinggi dalam bidang-bidang penyelidikan dan pemupukan kebudayaan, pemuliharaan dan pentadbiran warisan pelbagai jenis.

Tuan-tuan dan puan-puan,

6. Pengajaran dan pembelajaran di ASWARA bertujuan memperkasakan pengajian seni, budaya dan warisan kepada masyarakat melalui teori dan praktikal ke arah melahirkan ilmuan profesional, karyawan dan penggiat-penggiat seni dalam memenuhi keperluan negara. Saya yakin ASWARA akan menjadi peneraju Institusi Pengajian Tinggi dalam bidang-bidang kesenian, kebudayaan dan warisan di Malaysia dan antarabangsa menjelang 2022.

7. Manakala objektif penubuhan ASWARA adalah sebagai sebuah institusi pengajian tinggi terulung dengan menyediakan ruang pembelajaran dan pengajaran, pusat penyelidikan dan penerbitan akademik dan khidmat nasihat profesional dalam bidang seni, budaya dan warisan.

Hadirin yang dihormati sekalian,

8. Bukan sesuatu yang mudah untuk menghimpunkan karya seni visual dari 21 buah institusi pengajian tinggi. Ianya memerlukan persiapan yang rapi selain dari perhubungan yang rapat antara ASWARA dan universiti-universiti yang mengambil bahagian.

9. Saya dimaklumkan, karya-karya yang dipamerkan adalah catan, lukisan, fotografi, arca, instalasi dan seni cetak. Pengkarya menggunakan teknik seperti kaligrafi, asemblaj, kolaj, cat air, akrilik dan cat minyak. Ada juga diantaranya yang menggunakan teknologi bentuk media baru seperti instalasi video. Manakala pengkarya meluahkan karya masing-masing dalam pelbagai aliran. Antaranya seperti seperti catan realisma, impressionisma dan abstrak ekspressionisma juga turut dipertontonkan.

10. Di sini jelas menunjukkan Pameran 21 ini telah berjaya menjalinkan kerjasama yang kukuh antara ASWARA dan universiti-universiti yang mengambil bahagian. Saya secara peribadi sentiasa menyokong apa sahaja bentuk aktiviti kesenian, sama ada seni persembahan mahupun seni visual.

11. Saya berbangga kerana ASWARA berjaya mengadakan pameran berprestij seperti ini. Pameran yang menampakkan nilai kreativiti oleh pengilmuan seni yang ditonjolkan melalui setiap karya mereka yang dipamerkan. Semoga pameran 21 ini dapat memberikan inspirasi kepada generasi muda yang cintakan bidang seni visual dan ianya memberikan ruang kepada mereka membuat experimentasi dan meluahkan kreativiti.

12.  Sesunggunhnya usaha murni ini dapat diperluaskan lagi dan diteruskan pada masa hadapan. Saya juga berharap lebih banyak pameran seperti ini dapat diadakan dengan melibatkan kerjasama dan sokongan daripada pelbagai pihak berkaitan. Usaha ini hanya akan dapat dicapai jika semua pihak berganding bahu dan ingin melihat dunia seni tanah air setanding dengan industri seni negara lain. Sebelum saya akhiri ucapan ini, saya ingin menyampaikan serangkap pantun:

Emas tempawan idaman hati
Cantik dipakai si tuan Puteri
Karya Seni melakar kreativiti
Memberi inspirasi Membentuk jati diri

Dengan lafaz BISMILLAH HI RAHMAN NIRAHIM dengan sukacitanya SAYA MERASMIKAN PAMERAN 21.

Sekian, terima kasih.
Last updated :